Aziz milletimiz, 15 Temmuz Cuma akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış bir grup cuntacının girişimiyle büyük bir suikastla karşı karşıya kalmıştır. FETÖ/PYD yapılanması olarak adlandırılan isyancılar, önce TSK komuta kademesini ele geçirme, ardından seçilmiş Cumhurbaşkanını ve hükümeti görevden uzaklaştırma,Milli iradenin temsil edildiği parlamentoyu feshetme, emniyet güçlerini etkisiz hale getirme ve bunun sonucunda Anayasal düzeni askıya alarak yönetime el koyma girişiminde bulunulmuştur.
Ülkemiz, 15 Temmuz Cuma gecesi çok büyük bir felaketi, Milletimizin gösterdiği milli duruş ve direnişi ile engellenmiştir. Gözü dönmüş ordu içerisine yuvalanmış vatan hainleri , gözlerini kırpmadan , düşmana saldırır gibi kendi halkına , kendi meclisine, kendi polisine bomba yağdırmıştır. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın TSK´nın, emniyet güçlerinin, siyaset kurumunun, sağduyulu medyanın ve toplum temsilcilerinin direnişi ve çağrılarının yanı sıra Aziz milletimizin feraset, cesaret ve karalılığıyla bu girişim boşa çıkartılmıştır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ı öldürmeyi göze almış , milletin hayatına kast etmek isteyen bu hainlerin yaptıkları planı Allah bozmuştur. Hesap etmedikleri halkımız, sokaklara inerek canları pahasına ülkesine, devletine, bayrağına, ezanına ve hürriyetine sahip çıkmışlardır
Darbe girişimi başladığı andan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığımız, milletimizin maneviyatını canlı tutmak üzere camilerimizi, minarelerimizi, sala ve ezanlarımızı meydanların hissiyatıyla buluşturmuştur. Bu milli direniş esnasında güvenlik güçlerimiz ve pek çok masum vatandaşımız olmak üzere 248 kişi şehit edilmiş, 2193 vatandaşımız da yaralanarak gazi olmuştur.
Bu uğurda canlarını feda eden vatan şehitlerimizi , kendi içlerindeki hainler tarafından şehit edilen güvenlik güçlerimizi ve masum vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Şehitlerimize Allah´tan rahmet, gazilerimize sağlık ve afiyetler diliyor, Yüce Rabbimizden aziz milletimize bir daha böyle acılar yaşatmamasını, milletimizi her türlü fitne ve fesattan muhafaza eylemesini niyaz ediyoruz.
Artık 15 Temmuz, tarihi demokrasinin kazandığı bir gündür. Bu gün, yalnızca Türkiye´nin değil, dünyanın tarihine geçecek Milli İrade günüdür. Ülkemizin büyük demokrasi yürüyüşüne yönelik 15 Temmuz saldırısında, millet ile iradesi arasındaki köprüye atılan her bomba, sıkılan her kurşun, aslında bunu yapanların karanlık planlarının aydınlığa çıkmasını sağladı. Halkın seçtiği hükümeti yıkmaya yönelik teşebbüsler demokrasimizi ve ekonomimizi katledecektir. Anti demokratik her türlü girişimin karşısında kararlılıkla millet olarak durduk. Demokrasi nöbeti adı altında yaklaşık olarak bir ay boyunca Türkiye´nin her şehrinde meydanları doldurarak sabahladık..
Dünyayı şoka sokan bu baş kaldırının, ülkemizdeki istikrarı bozacağını düşünenler, pazartesi sabahından itibaren , hükümetin işinin başında olduğunu hayatın normal akışında gittiğini görünce bir kez daha şaşırmışlardır. İnanıyoruz ki, Bu hain girişimin çökertilmesinin orta ve uzun vadede ülkemiz ekonomisine olumlu yansımaları olacaktır. Çünkü iş dünyası huzur, güven ve istikrar ister.
Yaşananlar, tüm bu bileşenleri perçinlemiştir. İstikrarın sadece hükümetle olmayacağını söyleyenlere, siyasi risk olduğunu söyleyenlere, her görüşten milletin istikrarı, kararlı ve dik duruşu cevap vermiştir. Güçlü millet iradesi her türlü zorlukla baş edebileceğimizi, ülkemizin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını ortaya koymuştur.
Meclis´te siyasi partiler arasındaki konsensusu taktirle karşılıyoruz. Yapılmak istenen olay mevcut hükümete ve Cumhurbaşkanına yapılmış değil, direkt olarak Türk milletini hedef almıştır. Bu ortamda çok hassas davranarak, toplumda ayırımcılık yapılmasına meydan vermeden ülkemizin tüm katmanlarını düşünce farklılığını bir kenara bırakarak, kucaklamak ve kenetlenmek zorundayız. Ayrımcılık teröristlerin amacına ulaşmasına sebep olur. Sağduyu içerisinde hareket etmeliyiz.
15 Temmuz 2016 gecesi memleketimizin bütün ufuklarını karartmaya azmetmiş, bir ihanet çetesi karşısındaki vakur, cesur ve âlicenap tutumuyla tüm dünyaya örnek olan; vatanına, milletine, millî iradeye ve hukuk düzenine sahip çıkan aziz milletimizin onurlu duruşu her türlü takdirin üzerindedir. Dün İstiklal mücadelesi günlerinde olduğu gibi, bugün de milletimizin kendi izzet ve haysiyetine sahip çıkması ülkemizin birlik ve bütünlüğüne, milletimizin hürriyet, irade ve bekasına yönelik girişilen ihanet kalkışmasına karşı hiç tereddüt etmeden tankların önüne yatan, silahlara meydan okuyan, bedenlerini bu vatan için siper eden, canlarını din ü devlet, mülk ü millet, istiklal ve istikbalimiz için feda eden ve şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi anmak, gazilerimizi yâd etmek, bıraktıkları onurlu mirası gelecek nesillere aktarmak için Başkanlığımız tarafından toplumsal bilince katkı sağlamaya yönelik bir dizi program planlanmıştır. “Ezanları Susturan Darbelerden Darbeleri Susturan Salâlara” şiarıyla 15 Temmuz 2016 tarihinin sene-i devriyesinde tüm yurtta gerçekleştirilecek programların aşağıda belirtilen çerçevede yerine getirilmesi; yapılacak olan tüm programlarda 15 Temmuz sürecinin milletimiz ve özellikle gelecek nesiller nezdinde ortak bir bilince dönüştürülmesi büyük önem arz etmektedir. Buna göre;
1. Başkanlığımız öncülüğünde milletimizin katılımıyla “Şehitlerimiz İçin 100 Bin Hatim Okuyoruz” kampanyası başlatılmıştır.
2. 14 Temmuz 2017 Cuma günü Cuma namazı öncesi camilerde vaaz yerine bu toprakları vatan kıldığımız günden beri değerlerimiz uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizin ruhlarına ithafen “Kur´an-ı Kerim Ziyafeti Programı” yapılacaktır. Program tüm camilerimizde yapılacak ve program sonunda da milletimiz tarafından okunan 100 bin hatm-i şerifin duası yapılacaktır.
3. 14 Temmuz 2017 Cuma günü için Başkanlıkça özel olarak hazırlanan “hutbe” tüm camilerde ve mescitlerde okutulacaktır. Ayrıca turistik camilerde ve Arap nüfusun yoğun olduğu yerlerde Başkanlığımız web sayfasında yer alan mezkur hutbenin İngilizce ve Arapça versiyonunun okutulması sağlanacaktır.
4. 15 Temmuz sürecinin özellikle gelecek nesiller nezdinde bir ruha dönüştürülmesi amacıyla 14 Temmuz Cuma günü tüm yaz Kur´an Kurslarımızda “Şehitlerimizi Anma Özel Programı” gerçekleştirilecektir.
5. 15 Temmuz 2017 gecesi cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık tutulacaktır.
6. 15 Temmuz 2017 Cumartesi gününü 16 Temmuz 2017 Pazar gününe bağlayan gece saat 00.13´te ülkemizdeki 90 bin caminin tümünde eşzamanlı olarak salâlar okunacaktır.
7. Mahya asma imkânı bulunan camiler: “Şehitlerimize Rahmet Olsun, Birliğimiz Daim Olsun!”, “Şehitlerimize Rahmet Olsun, Kardeşliğimiz Daim Olsun!”, “Birliğimiz ve Kardeşliğimiz Daim Olsun!” ünlemlerini mahyalarda kullanabileceklerdir.
8. 14-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında, şehit yakınları ve gaziler ziyaret edilecektir.
9. 14-28 Temmuz 2017 tarihleri arasında 81 il merkezinde “15 Temmuz, Din ve Değerlerimiz” başlığıyla paneller düzenlenecektir.
10. Hafta boyunca yerel medya organlarında müftülerimiz ve görevlendirecekleri personel, halkımıza şehitlik, milli irade ve dini değerlere sahip çıkmanın önemi üzerine programlar yapacaklardır.
11. Başkanlıkça hazırlanan 15temmuz.diyanet.gov.tr web sayfası hususunda bütün personelimiz bilgilendirilecek, içeriğindeki bilgi ve materyaller yerel medyada ve diğer çalışma alanlarında kullanılacaktır.
12. Başkanlığımız tarafından hazırlanan “Diyanet Aylık Dergi 15 Temmuz Özel Sayısı”nın halkımızla buluşması hususunda gayret gösterilecektir.
13. Ülke genelinde eşzamanlı okunacak salâlar başta olmak üzere yapılacak olan diğer tüm programlar hakkında halkımıza yönelik gerekli bilgilendirmeler ve ilanlar yapılacaktır.
Bu Gün birlik günüdür. Demokrasimize sahip çıkan bu yüce milletimize, Ölümü göze alırcasına halkımıza kararlılığı ile cesaret veren Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız ile hükümetimize, darbe girişimine destek vermeyen ve karşı mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza, polisimize ve güvenlik güçlerimize, darbeye kalkışanlara bir ağızdan karşı çıkan parti liderleri ile tüm STK´larımızın sağduyulu açıklamalarına ve basınımızın darbe karşıtı tutumuna sonsuz teşekkür ediyoruz. Bizler, ülkenin kalkınması için ,canla başla çalışmaya devam edeceğiz.
Tekrar , vatanımızı hain darbe girişimine karşı korurken şehit düşen vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerimize Allah´tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.