20 yaş dişleri alt ve üst çenelerin en arkasında yer almaktadır. Normal şartlarda altta iki üstte iki adet olmak üzere dört yirmilik diş mevcuttur. Üçüncü büyük azı olarakta bilinen bu dişler her bireyde sürecek diye bir kural yoktur.

Genellikle 16-20 yaş arasında çıkmaktadır. Nadiren 20 yaşından sonrada çıkabilmektedir.

Bu dişler genellikle çene üzerinde kendine yer bulamadığı için yarı veya tam olarak gömülü kalabilir. Gömülü olarak kalabilen bu dişler ağız içerisinde bir takım sorunlara neden olabilmektedir. Bu sorunlar ilgili bölgede şişme ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli etmektedir. Ancak her yirmilik diş çekilecek diye bir kural yoktur. Yirmilik dişler eğer rahat temizlenebiliyor ise ve ağrı yapmıyor ise çekilmelerine gerek yoktur.

 20 yaş dişlerinin sebep olduğu diğer bir sorun ise çapraşıklıklara neden olabilmesidir. Sürmesi için yeterli mesafe yoksa öndeki dişlere baskı yapar ve çapraşıklıklara neden olur.

20 yaş dişlerinin gömülü kalmasının sebepleri;

-Genetik özellikler    
-Beslenme şekli
-Ağızdan solunum
-Çene yapısı
Gömülü 20 yaş dişleri genellikle yumuşak doku iltihaplanmasına neden olmakta ve bu iltihaplanmada hastada ağrıya sebebiyet vermektedir. Bunun akabinde ilgili alanda kist oluşabilmektedir. Bu neden ile iltihaplı olan yirmilik yaş dişleri öncesinde gerekli ilaç tedavisi uygulandıktan sonra hekiminiz tarafından çekilmelidir.