“Usta” sözcüğü TDK Sözlüklerinde Bir zanaatı gereği gibi öğrenmiş olan ve kendi başına yapabilen kimse, sanat öğreticisi, zanaatçılar için san, eli uz, işinin eri, becerikli, mahir gibi anlamlar içeren değerli bir sözcük.

Sözcüğün değerini kavramış olan toplumumuz bu sözcüğü birilerine unvan olarak verirken de seçici davranmış ve çok kolay vermemiştir. Herkese vermediği gibi hemen de vermez uzunca bir süre bakar yavaş yavaş bir elbiseyi üzerinizde dener gibi sizi inceler oturup oturmadığını da kontrol eder.

Usta sözcüğü üzerinize oturduysa da bir daha da usta´nın kendisi de toplum da o sözcüğün yerine başka bir unvan aramaz. Özetle “Usta” sözcüğü omuzlarınızda ömür boyu taşımaktan mutlu olacağınız bir unvandır.

Usta sözcüğünün önüne geldiğinde zayıf kalacağı meslek de pek yok gibidir. Usta sanatçı, usta şoför, usta golcü, usta siyasetçi gibi.

Usta olmak, usta kabul edilmek, usta bilinmek; sağladığı prestijle birlikte bazı yükümlülükleri de sırtınıza yükler. Zaten örnek insan olan siz tutum ve davranışlarınızla başka insanlara örnek olmayı sürdürürsünüz.

Abdurrahman Ustamız (KAVUKÇU) da bu ünvanı ömür boyu hak ederek taşıyan bir değerimizdir.

Biyografisinde ayrıntısı ile verildiği gibi sağlam bir mesleki eğitim ve deneyim sonrası 1948 yılından itibaren ilçemizde tornacılık mesleğinin öncüsüdür.

Sonrasında kendileri de birer öncü ustalar olan Fahrettin Baysal, Kenan Telseren, Emin Şanal, Necati Kırcalı, Mustafa Çetinkaya, İzzet Can gibi çalışanlarını da mesleki alanda yetiştirmiştir.

Abdurrahman Kavukçu için zenginlik, mesleki kariyer gibi değerler erdemli bir usta olmanın çok gerisindeki değerlerdi. 1980´li yılların sonrasında bizzat tanıma şansı da bulduğum bu değerli insan tercihini “Usta”lıktan yana kullandı.

Başka bir çalışma için görüşme yaptığım Fahrettin Baysal´ın ustası Abdurrahman Kavukçu ile ilgili bir anısını nakledersem kendisini tanımayan değerli okuyucularıma da kolaylık olur düşüncesindeyim.

Fahrettin Baysal askerliğinin de içinde olduğu 1953-63 yılları ustamızın yanında çalışmıştır. 1964 yılında kendi işini kurmuş ve ülkemizin bilinen tanınan traktör römorku üreticilerinden biri olarak ilçemizde hayatını sürdürmektedir.

Yaşlılığında bir ziyaretinde: “Fahrettin biz o yıllarda sigortanın ne olduğunu bilmiyorduk. Sizi sigortasız çalıştırdık o yüzden beni mahkemeye ver ben de senin hakkını ödeyeyim” dedi.

Bu sözleri duyan Fahrettin Baysal ustasının rahatlamasını sağlayacak sözler ile karşılık verdi, o günkü koşulların sebep olduğu bir durum olduğunu dile getirir amcamıza üzülmemesini söyler, “Asıl sen bize olan hakkını helal et” diye karşılık verir.

2007 yılında vefat eden Merhum Abdurrahman Kavukçu amcamızı anlatırken giderek azalan ustalığı ve usta çırak ilişkisinin insani boyutunu görmeye çabaladım. Saygılarımla.