Bireyler çeşitli sebeplerden dolayı ağız içerisindeki dişlerini kaybedebilirler. Ve bu gibi durumlarda eksilen dişlerin yerine yeniden konulması hem estetik hem fonksiyonel açıdan çok önemlidir. Biz hastalarımıza nasıl normal dişlerinize gerekli özeni gösterin diyorsak bu durum ağız içerisine yapılan protezler içinde gereklidir.

 Ağız içerisine ister hareketli bir protez ister sabit bir protez yapalım ağız içi temizliği ve bakımı ihmal edildiğinde bu protezlerin aralarında biriken bakteriler diş çürükleri ve dişeti hastalıklarına hatta ağız kokularına dahi sebep olabilmektedirler.

Protezler yapıldıktan sonra temizlik açısından nelere dikkat edebiliriz;

- Öncelikle eğer birey hareketli bir protez veya damak kullanıyorsa her gece bu protezi çıkartarak uyumalıdır. Bu hem dişetinin rahatlamasını hem de protezin ağız içerisinde bakteri toplamasına engel olur.

- Hareketli protezlerinde dişler gibi fırçalanarak üzerinde biriken yemek artıklarından kurtulması sağlanmalıdır. (protezleri temizlerken deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallar kesinlikle kullanılmamalıdır.)

- Hareketli protezlerin temizliği için piyasada ve eczanelerde bulunan temizleme tabletlerinden faydalanılabilinir.

- Ağız içerisine yapılan sabit protezler ve kaplamalarda kesinlikle günde en az iki defa dişler fırçalanılarak ve gerekli durumlarda diş ipi de kullanılarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.

- Ve en önemlisi düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmektir. Sizin fark etmediğiniz bir sorunu hekiminiz fark edebilir ve ilerlemeden sıkıntının önüne geçebilir.