Gündelik hayatımızda ağız ve diş sağlığımızı etkileyen en önemli olumsuzluklardan bir tanesi ağız kokusudur. Bu durum hem iş hem aile hayatımızda bizleri rahatsız etmekte ve sıkıntı oluşturmaktadır. Pekala bu ağız kokusunun sebepleri nelerdir?

-Diş çürükleri: Ağız içerisinde tedavi edilmeyen diş çürükleri mevcut ise bu çürük kavitelerine yemek artıkları dolmakta ve bu durum şiddetli ağız kokusuna yol açmaktadır. Bunun önüne geçmek için bu çürük dişlerin tedavisi yapılmalıdır.

-Yetersiz ağız bakımı ve özellikle dilin fırçalanmaması: Dişlerimizi günde üç defa fırçalamamız gerekmektedir. Bu işlemi aksatmamızda ağız kokusuna sebebiyet verecektir. Dişlerin haricinde dilinde fırçalanması bu durumun oluşmasını azaltacaktır.

-Aşırı oranda tütün ürünlerinin kullanımı: Tütün ürünlerini özellikle aşırı tüketen bireylerde ağız kuruluğu meydana gelmektedir. Yani tükürük akış hızı azalmaktadır. Tükürüğün dişleri temizleyici özelliği ortadan kalktığı için bu durumda ağız kokusuna sebebiyet verecektir.

-Diş taşları: Yine yetersiz ağız bakımı sonucu oluşan ve düzenli aralıklar ile diş hekimi tarafından temizlenmesi gereken diş taşları eğer ihmal edilirse bu hem dişeti rahatsızlıklarına hem de ağız kokusuna neden olacaktır.

-Bazı sistemik hastalıklar: Bunlardan en bilineni diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalarında ağız içerisinde aseton kokusu meydana gelmektedir. Bunun dışında reflü, gastrit, mide ülseri ve zaman zaman oluşan üst solunum yolu enfeksiyonları da ağız kokusuna yol açmaktadır.