Ağız kokusu bazen ağız temizliğine yeterli önemin verilmemesi, ağız iltihapları, ileri dişeti hastalıkları veya diş çürükleri, bazen de ağız kuruluğu gibi sebeplerin bir ya da birkaçından kaynaklanıyor olabilir. Eğer ağız kokusu ağız enfeksiyonlarından ileri geliyorsa enfeksiyonlar tedavi ediliyor, tedavi sırasında gömük ve sorunlu dişler varsa çekim yapılıyor. Ağız kuruluğundan ileri gelen kötü ağız kokusu da hastaya tükürük salgısını artıracak yöntemlerle önleniyor.
Uyku esnasında tükürük akışının azalması, asitlerin ve diğer kalıntıların ağızda çürümesi de ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu anlamda, ağız ve diş temizlik alışkanlıklarımızı gözden geçirmek de yerinde olacaktır.

Bol bol su içilmeli
Ağız kaynaklı yani tükürüksel ağız kokusunu önlemeye yardımcı olan su, diş sağlığını korumada önemli bir göreve sahiptir.

Tükürük bezleri; tükürük salgılamak ve bu salgıyı ağız içine iletmekle görevlidir. Gün içinde gıda alımının azalması (açlık), susuz kalma gibi nedenlerle de ağızdaki tükürük miktarı azalabiliyor. Aynı şekilde gece tükürük salgısı uykuda tamamen sıfırlanır. Ağızdaki tükürük üretiminin azaldığı, ağız kendini temizlemek için ihtiyaç duyduğu sıvıyı bulamaz. Bu nedenle özellikle sabahları uyandığımızda ağzımız kokabilir.

Tükürük üretimini azaltan hastalıklar..
Kişisel kaynaklı nedenler dışında antihistaminikler, tansiyon ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, şeker hastalığı, kansızlık ve ateşli hastalıklar da tükürük üretimini azaltan nedenler olarak dikkat çekiyor. Bunun dışında ağız içinde oluşmuş bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ağızda kokuya neden olabilir.

Suyun ağız kokusu üzerindeki güçlü etkisi
Çeşitli nedenlerle azalan tükürük miktarını, olması gereken düzeye getirmede su içmenin önemli bir etkendir. Günde 2 litre su tüketilmesinin diş sağlığını korumaya ve tükürük kaynaklı ağız kokusunu engellemeye yardımcı olacaktır. Yoğun olarak çay, kahve, alkol içmenin ve şekerli gıdalar tüketmenin ağızdaki bakterilerin artmasına neden olmakta, bu yiyecek ve içeceklerin az miktarda tüketilmesi gerekmekte ve sigaradan olabildikçe uzak durulmalıdır.

Ağız kokusuna doğal çözümler
Bu basit günlük önerilerle ağız kokusu sorununuzu çözebilirsiniz

Karanfil:
Bir küçük karanfil tanesini bir müddet ağzınızda gezdirdiğinizde farkı hemen hissedersiniz. Hoş bir tat ve koku bırakır, özellikle dışarıdaysanız, sakıza en iyi alternatif karanfildir.Bir müddet hafifçe çiğnedikten sonra çıkarabilirsiniz.

Nane:
Kuru naneyi biraz demleyerek hazırlayacağınız çay, midenizi de yatıştırarak mide kaynaklı ağız kokusunu önlemenize yardımcı olacaktır.

Maydanoz:
Yoğun koku bırakan soğan-sarımsak gibi besinlerden veya alkol aldıktan sonra bir miktar maydanozu iyice çiğneyerek yiyin. Kokuyu önemli ölçüde azalttığını göreceksiniz.

Dereotu tohumu:
Birkaç dereotu tohumu çiğnemek de nefesinizin mis gibi kokmasını sağlar.

Rezene:
Ağız kokusuna en etkili doğal çözümlerden biri de rezenedir. Öksürük ve soğuk algınlığına da faydası olan rezene aynı zamanda idrar yolu iltihaplanmaları ve böbrek taşları gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.

Limon suyu:
Limon suyu ya da içeceğinizin içerisine atacağınız dilimlenmiş limon, ağız kokusundan şikayet edenler için pratik bir çözüm olabilir.