Trigeminal nevralji, yüz bölgesini tutan bir nöropatik ağrı türüdür. Trigeminal nevralji, trigeminal sinirin bir ya da daha fazla dalının kapsadığı alanda gelişen, ani, genellikle tek taraflı, şiddetli, kısa süreli, şimşek gibi saplanan bir ağrıdır. 
Elmacık kemikler ve çene arasındaki bütün yüz bölgesinde yayılan elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir.

Hangi bölgeyi etkiler ?
Trigeminal nevralji, trigeminal sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı türüdür. Kafanın en uzun sinirini oluşturan beşinci kafatası siniridir.
Bu tik başlangıçta iki saniye ile bir dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişi ağrının yoğunluğu yüzünden felç olmuş, çiğneme ya da konuşma yetisini kaybetmiş olabilir.
Bu durum ilk geliştiğinde, tikler genellikle nispeten hızlı geçer. Ancak zaman geçtikçe, trigeminal nevralji hastayı daha uzun süreli tiklerden muzdarip bırakarak ilerleyebilir.
Söz konusu sinirin göz bölgesini, kafa tasını, alnı ve başın önünü kaplayan üç dalı vardır.
Bu durum, neden trigeminal nevraljisi olan insanların tipik olarak çenede, yanakta, dudaklarda, diş ve dişetlerinde ağrı yaşadığını açıklar.

Oluşan Ağrılar Rahatsız edicidir...
Episodlar aniden ortaya çıkar. Kısadır, ancak o kadar yoğundur ki”elektrik çarpması” gibi bir hisse neden olur. İlk başta, bunu yaşayan biri, ne olduğu hakkında en ufak bir fikre sahip olmayabilir. Aslında, çok hızlı gelip geçtiği için çok az ilgi bile gösterebilirler.
Azar azar, ataklar daha sık ortaya çıkmaya başlar. Bir süre sonra, yüzünüze dokunmanız, çiğnemeniz, konuşmanız ya da diş fırçalamanız bile bir atağı çağırmak için yeterlidir.
Ağrı atakları, birkaç saniye ve bir bütün dakika arasında herhangi bir yerde son bulur.
Bazı insanlar birkaç günden fazla bir süre için tiklerden etkilenir. Sonra, bu ataklar sonraki aya kadar kaybolabilirler. Bazı insanlar ise, bu tikleri sık sık bir dizi ay boyunca yaşayabilirler.
Ağrı, yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı, yanaklar, çene, dişler, diş etleri, dudaklar ve daha az sıklıkla da gözler ve alın boyunca yayılır.
Bununla birlikte, ağrı genellikle yüzün sadece bir tarafını etkiler. Ataklar normalde zaman geçtikçe daha sık ve daha yoğun hale gelirler.
Normal olarak, 50 yaşın üzerindeki insanlar trigeminal nevraljiden en çok etkilenenlerdir. Bununla birlikte, bu rahatsızlığın genç bireyleri de etkileyebileceğini unutmamalıyız. 
Bu durum kadınlar arasında erkeklerden daha yaygındır ve genellikle kalıtsaldır.

Nasıl anlaşılır ?
Doktorlar, diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için trigeminal nevraljinin pozitif teşhisine ihtiyaç duyarlar. Teşhis, 3 önemli faktöre dayanmaktadır:
-Ağrı tipi: Ağrı çok kısa sürüyorsa, trigeminal nevraljiden muzdarip olduğunuz konusunda oldukça emin olabilirsiniz. 
-Ağrının yeri: Ağrıdan yüzün hangi bölümlerinin etkilediğini bulmak trigeminal nevralji teşhisinde temel bir ilk adımdır. 
-Ağrıyı tetikleyen şey: Bu tip nevralji çoğu zaman yanakları ışıkla uyarmanın yanı sıra çiğneme ve konuşma yoluyla tetiklenir.
Doktorunuza bu soruların cevabını bildirdikten sonra bir MRI taraması veya nörolojik bir test değerlendirmesi daha doğru olacaktır.

Tedavisi Var mı ?
Bu durumda, basit anti-enflamatuar veya analjezik ilaçlar yardımcı olamaz.
Uzman doktor tarafından verilen Antikonvülsan ilaçlar, sinir sisteminin sorunlara neden olan kısmının fonksiyonunu bloke etmek için kullanılır. 
Yukarıda özetlenen ilaçlar etki etmiyor ise, doktorlar cerrahi bir yaklaşım düşünebilirler.