Türkiye’yi 2023 yılına taşıyacak ve ülkenin kaderini belirleyecek olan genel seçimlere artık sadece 4 gün kaldı. 7’den 70’e herkes loto oynar gibi skor tahmini yapmaya başladı.

AK Parti’yi %60’larda gösterende, %30’larda kalacağını iddia edende var. Muharrem İnce’nin ilk turda bu işi bitireceğine inananda, Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı olacağına inanan da var. Kısacası tüm seçmenler gönlünde yatan aslanı galip ilan ediyor. 

Seçim çalışmalarını yakinen izleyen ve gözlemleyen biri olarak benim tespitlerim ise çok farklı. Hele ki İnegöl’de dilden dile dolanan anketlere baktığımızda bu seçim, sonuçlarıyla aylarca konuşulacak gibi geliyor.

Yazımda ilk önce İnegöl’e özgü yapıldığı iddia edilen iki anket sonucunu vermek istiyorum. Her iki ankete dahil somut bir kaynak yok. İddiaya göre anketlerden biri AK Parti tarafından, diğeri ise CHP tarafından yaptırılmış.

İlk ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a İnegöl’den %71.5 oy çıkacak. Muharrem İnce’yi destekleyenlerin oranı %14.2, Merak Akşener’i destekleyenlerin %6.3, Temel Karamollaoğlu’nu destekleyenlerin oranı %4.3, Selahattin Demirtaş’ı destekleyenlerin oranı %3.2 ve diğer adaylar toplamı %0.5 olarak görülüyor.

Aynı ankette milletvekilliği oranlarında da Cumhur İttifakı partilerinin bariz üstünlüğü bulunuyor.  Ankete göre İnegöl’de AK Parti’yi destekleyenlerin oranı %61.1, MHP’yi destekleyenlerin oranı ise %10.2 olarak görülüyor. Millet ittifakı partilerinde ise ilginç sonuçlar var. CHP’ye olan destek %12.7, Saadet Partisi’ne verilen destek %8, İyi Parti’ye verilen destek %4.2, HDP’ye verilen destek ise %3.5, diğer partiler ise %0.2 olarak görülüyor. 
Diğer anket ise çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekiyor. İnegöl’de Cumhur ittifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a olan verilecek olan destek oranı %51.3, CHP adayı Muharrem İnce’yi destekleyenlerin oranı %21.3, İyi Parti adayı Meral Akşener’i destekleyenlerin oranı %12.3, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu’nu destekleyenlerin oranı %9.4, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyenlerin oranı ise %5.1, diğer adayları destekleyenlerin oranı %0.6 olarak görünüyor.

Bu ankette milletvekilliği için yapılan dağılım ise çok enteresan. Ankete göre Cumhur ittifakı partilerinden AK Parti’ye %40.3, MHP’ye ise % 9.3 oy gelecek. Millet ittifakı partilerinden CHP’ye %17.5, Saadet Partisi’ne %16.2, İYİ Parti’ye %11.8, HDP’ye %4.3 ve diğer partilere de %0.6 oy gelecek.

İkinci ankete göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen desteğinin partisinden daha fazla olduğu, yine Saadet Partisi’nin de milletvekilliğinde daha fazla oy çıkacağı görülüyor.

Her iki ankette sonuçları bakımından oldukça tartışılır. Bizlerde 25 Haziran’dan sonra İnegöl’e ait tüm verileri ayrıntılarıyla ve geçmiş seçimlere yönelik karşılaştırmalarıyla sizlere aktaracağız. 

Benim seçimlere yönelik öngörülerim ise daha farklı. Özellikle ben her iki ankete göre daha farklı sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Özellikle sonuçlar açıklanınca bazı siyasi partilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşayacağına inanıyorum. 

Ancak gerçek olan bir şey var. Türk insanı artık seçim yorgunu. Eski heyecanlar ne siyasi partilerde var, ne de seçmenlerde…
Ve bir gerçek daha var. İnegöl’de siyaseti erkekler konuşuyor. Erkek seçmenler üzerinde sadece bir seçim olsa hiçbir siyasi hareket %30’un üzerinde oy olamaz. Ancak unutulmamalı ki seçimin kaderini kadınlar belirleyecek. Diğer belirleyici etken ise bu seçimde ilk defa oy kullanacak olan genç nüfus olacak. Ve seçim sonuçları açıklandıktan sonra birçok isim siyasi arenadan çekilecek. 
Şimdi herkesin cebinde seçim tahminleri var. Loto oynar gibi herkes seçim sonuçlarına yönelik beklentileri kağıtlara yazdılar.  

Tahminler genelde Türkiye geneli için yapılıyor. AK Partili seçmenler ve bazı anket şirketlerinin tahminleri seçimin ilk turda biteceğine yönelik. Beklentiler sandıklardan Cumhurbaşkanlığı için %51-55 aralığında oy çıkması. Milletvekilliğinde ise AK Parti %45-50 bandında oy tahminleri yapılıyor. Bu sonuçlarla parlamentoda çoğunluk sağlanacağına olan inanç var.

Muhalefet seçmenleri ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakının %45-48 aralığında oy alacağını ve seçimin 2. tura kalacağına emin. Milletvekilliğinde ise AK Parti’nin oylarının %38-40 bandında olacağını ve parlamentodaki çoğunluğun kaybolacağı inancı var. Ancak HDP’nin barajı aşmasını bekliyorlar. 

Bakalım kimlerin yüzü gülecek…