Bir işte hedefimiz; sonuca ulaşmak, başarmak, kazanmak, ödül almaktır. Bunlar iş verimliliğini artıran, kişiyi motive eden olumlu pekiştireçlerdir.
Hedefe ulaşmada engel, hata, yanlış gibi olumsuz dirençlerle karşılaşmakta mümkündür. Önemli olan yılmamak, direnmek ve gayreti elden bırakmamaktır. Başarısızlığı, başarıya dönüştürmenin yolu kendine güvenmek ‘ben yaparım´ duygusunu geliştirmektir. Zoru başarırım, imkansız zaman alır ilkesinden hareketle, kendine güven işin olmazsa olmazı gibidir.
Hata-yanlış yapma insan içindir. Güzel gör, güzel düşün kavlinden bunları tecrübe kazanmaya yorarak yola devam etmek, umudu yitirmemek gerekir.
Siz insanları başarılı olacağı yönünde yüreklendirirseniz, başarı yolunda ilk önemli adımı atmışsınızdır.
Her insan tatmalı başarı duygusunu. Bir işte başarı duygusu labirentin planını ve mantığını kavramak gibidir. Gerisi çorap söküğü gibi gelir.
İster işveren, ister çalışan, ister öğrenci olun kısacası ne olursanız olun. Başarıyı elde etme/tatma yolunda moral ve motivasyonla beslendiğinizde artık zirveye ulaşmada merdiven basamaklarını kesintisiz aşıyorsunuz demektir.
Hata ve yanlış insan içindir. Hatasız kul olmaz, hepimiz hata, yanlış yapabilecek potansiyele sahibiz. Bunu kabullenip insanları öylece değerlendirmek gerekir. Hata/yanlış kişiyi eğitir, ders verir. Karşılaştığı duruma göre nasıl bir tepki vereceğini kestirebilme gücü kazandırır.
Hata ve yanlışı yargılamak, eleştirmek olumsuz tepkiler vermek; kişiyi yaralar, o zamana kadar elde ettiği bilgi birikimi bir anda heba edilir. Tecrübe yaptığınız işteki profesyonelliğiniz veya uzmanlığınızdır.
İnsanda tecrübe ve bilgi birikimi onun kazanılmışlığını, başarısını ortaya koyar. Yılların zenginliği, faydanın ürünüdür. Bu kazanımı elde etme zamanla olur.
İşveren işçisine, amir memura, öğretmen öğrenciye, güvenmeli başarılı olma yolunda onu yüreklendirdiği gibi, moral ve motivasyon yönünde onun yanında olduğunu göstermelidir.
Kaybedecek neslimiz, bireyimiz yoktur. Her insan değerlidir. Ve değeri ölçüsünde muamele edilmelidir. Başarı duygusunu tatma yönünde her insana fırsat verilmelidir. Kimi ilk denemede başarı duygusunu tattığı uzak bir ihtimal olmadığı gibi kimisi bu duyguyu birkaç denemede elde edebilir.
Başarının tadına varan insan artık onu elinden bırakmak istemez. Onore olur. Daha büyük başarılara yelken açar. Sonuç başarı daha büyük başarıları getirir.