Yazının sonunu bu defa başta söylemek lazım.

 Kazanan Türk halkı olmuştur. Kazanan millettir. Bu sonuçlar özellikle hükümete ben her istediğimi yaparım yetkisini vermemektedir. Halk öyle bir yerde referandumu sonuçlandırdı ki; Özellikle sn Cumhurbaşkanı´mızda olmasa da yakın çalışma ekibindekilerin güç zehirlenmesini engelledi. Referanduma saatler kala olmayacak açıklamalarla evet cephesini zora düşüren, sözde danışmanlara da DURR çekti. Böylesi bir sonuçtan sonra , hükümetin, halkın istemediği düzenlemeleri yapması imkansız hale gelmiştir. Halka rağmen icraat yapmaya kalkan bir hükümet karşısında 15 temmuz akşamında sokaklara inen en başta kendi seçmenini bulur. Ve bu halk şimdi icraat beklemektedir. Çünkü hükümetin bütün mazeretleri bitti. Halk mazeretleri sonlandırdı.

YSK SINIFTA KALDI

 Referanduma damgasını vuran mühürsüz oy ve mühürsüz zarf konusunda maalesef YSK çuvalladı. YSK çuvalladı da sandık kurulları ne yaptı. Kuşkusuz başta sandık başkanları olmak üzere sandık kurullarında bulunan partili müşahitlerinde bu seçimde adeta uyuduğunu gösteriyor. Sandık başkanı veya müşahitler nasıl olurda oy kullanmaya gelen vatandaşlara mühürsüz oy pusulası veya zarfları verebilir. Bu durumu izah edebilmek çok güç. Seçim öncesi gerek YSK gerekse siyasi Partiler görevli sandık kurullarına sözde neyin eğitimini verdiler, doğrusu merak konusu. Sanırım Feto sonrası YSK da bir boşluk , bir sıkıntı var. Geçtiğimiz Pazar 4 ayrı sandıkta her bir seçmenin 4 ayrı oy kullandığı bir yerel seçim yapılmış olsaydı, sanırım bu sandık kurullarıyla bu çok ama çok zor olurdu. Acaba bu referandum, birileri tarafından.! sabote edimliye mi çalışıldı.  YSK nın bir sonraki seçimde mühürsüz oyların çıktığı sandıklarda ki, sandık kurullarına görev vermemesi gerekir.

YSK KARARLARI

Tartışmalar kolay bitecek gibi görünmese de , seçimlere itiraz mercii de yine YSK´ dır. Ysk kararları Anayasa Mahkemesine taşınamaz. Müracat olsa bile AYM nin seçimlerle ilgili karar verme yetkisi bulunmamaktadır. ( anayasa madde 79 ) bu durumda YSK kesin sonuçları açıkladığında referandumda oyladığımız değişiklikler yürürlüğe girecektir.

RAKAMLARIN DİLİ

Çıkan sonuca bakıp ülke ikiye bölündü söylemi bence anlamsız. Evet cephesindeki Akparti ve MHP ‘nin 7 haziran 2015 oyları % 57,16. 1 kasım 2015 oyları ise & 61, 40. Kaldı ki Bu bir referandum. Normal bir seçim tablosundan ayrı okumalı. 1987 yılındaki siyasi yasaklarla ilgili referandum neredeyse fifti fifti çıkmıştı yinede kimse ikiye bölündük dememişti. Yerel seçimlerde bazen karşılaşabiliyoruz. İki aday başa baş kalabiliyor. Bazen kuraya bile gidiyor sonuç almak. Bir seçime katılıyorsanız sonuçlarını da en başta kabullenmiş sayılırsınız. Seçimin sonunda değil.

Referandum kampanyası başladığında ki tezim şuydu. MHP  seçmenine bu süreç ne kadar iyi anlatılırsa, ne kadar inandırılırsa Evet çıkarmak o derece mümkün olur. Çıkan sonuçlar MHP tabanının yarıdan fazlasının Hayır kullandığı yönünde.

 Bu referandumda genele baktığımızda Akparti 7 haziran seviyesindeki oyları ile Evet´e katkı verirken, son 1 kasım seçimde MHP ye oy verenlerin yarıdan fazlasının ( yaklaşık 3/5) hayır´ a yöneldikleri anlaşılıyor. Evet cephesi eksiğini doğu ve güneydoğuda, daha önce HDP ye giden Yaklaşık yuzde 4 civarında bir oyu alarak tamamladı. Az değil bu bölgelerde Evet cephesinin oyları asgari yüzde 35 lerde arttı. Silahların gölgesi olmadan yapılan seçimlerde, HDP daha çok oy kaybetmeye devam edecektir.

 İNEGÖL VE BURSA

İnegöl ‘de evet cephesinin toplamı yüzde 80. Ve böylesi bir durumda ve yüksek katılımda Yüzde 70 oy almak çok ama çok çok başarı. Alınması muhtemel Yüzde 80 nin Yüzde 70 ini almak , hele MHP Bursa muhaliflerinin etkili isimlerinin İnegöl´de olduğu ve Hayır için olağanüstü çalıştıklarını gözlemlediğimize göre fevkalade başarılı sonuç. İnegöl İşaretini güzel veriyor. Farklılığını gösteriyor. Evet oyları içindeki Farklılığını da güzel gösterdi. Umarım görmesi gerekenler, görülmesi gereken pencereden görürler. İşin özü, İnegöl istediğini almalı. Alabilmeli.

 Bursa´ yı İnegöl kurtardı diyebilirmiyiz.. Bursa Evet oranı Yüzde 53,21. İnegöl oylarını ayırarak tabloya bakarsak, yani İnegöl hariç tutar isek bu oran Yüzde 51,66 ya geriliyor. Yani yüzde 1,55 geriliyor. Bursa yı yüksek oy potansiyeli ile sırtlayan Yıldırım ve Osmangazi sonrasında haliyle İnegöl olmuştur.

 Referandum akşamında benim gördüğüm.

/resimler/2017-4/20/0959044867862.jpg