Zamanımızda kalabalık şehir yaşamı ve yoğun stres diş sıkma olayının çok erken yaşlarda bizleri etkilediğini görüyoruz. Özellikle erken yaşlarda genç bireylerde, sınava hazırlanan öğrencilerde, ağır hayat şartları olan insanlarda bu problemin etkileri daha çok hissedilmektedir. Bu sebeplerden dolayı diş sıkma ve gıcırdatma olayı günümüzde eskiye nazaran oldukça artmış durumdadır.

 Diş sıkma olayı hem gece uyurken bilinçsizce yapılabilirken hem de gün içinde yapılabilmektedir. Bu durum genel olarak dişleri etkileyeceği düşünülse de arka planda daha ciddi sorunlara yol açarak çene eklemlerinin yapısını bozabilmektedir.

 Aynı zamanda diş sıkma olayı boyun ağrıları, sırt ağrıları, boyun fıtığı, bel fıtığı gibi durumları da tetikleyebiliyor. Dolayısıyla vücudun dengesi bozuluyor. Eklem ağrıları, şiddetli baş ve boyun ağrıları oluyor.

Bu problem ne kadar erken müdahale edilirse daha olumlu ve hızlı sonuç alınabilmektedir. Buna karşılık hasta ne zaman gelirse tedavisi uygulanabiliyor. Hastaya özel plaklar yapılıyor. Dişlerin üzerine gelen sert, tercihen şeffaf plaklar oluyor. Bunlar süspansiyon görevi görüyor ve sıkma güdüsü ortadan kalkıyor dolayısıyla kaslardaki sıkma hali ortadan kalkmış oluyor. Böylece diş sıkma ile oluşan belirtiler giderilmiş oluyor. Ancak bu tedavi için özellikle ileri seviyedeki vakalarda eklem konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerinin müdahale etmiş olması da önem arz etmektedir.