Bu şehre ve bu şehirde yaşayanlara ayıp ediyoruz. Böylesine verimli toprakları örten gökyüzüne haksızlık ediyoruz. Çocuklarımıza ihanet ediyoruz. Bizler bu topraklarda misafiriz. Bu coğrafyayı gelecek kuşaklara ulaştıran emanetçileriz. Emanete ihanet ediyoruz. Ayıp ediyoruz!

İnegöl bir marka kent derken rakamlardan bahsediyoruz. İhracat rakamları, üretim rakamları, istihdam rakamları... Fakat bu şehirde rakamlardan daha önemli olan birşey var. O da bu şehrin ta kendisi!
Öyle görünüyor ki gelecek nesillere yıllık ihracat rakamlarının yanında tüm ihtişamıyla akan nehirler bırakamayacağız.
Evlatlarımıza üretim rekorlarından bahsederken masmavi bir gökyüzü bırakamayacağız.
Torunlarımıza fabrikalar bırakırken onları kronik birer hasta yapacağız.
Koca İnegöl Onkoloji bölümünde tedavi görmeye çalışırken kırdığımız ihracat rekorları hiçbir fayda getirmeyecek.

Tüm dünya sonbaharın romantizmiyle meşgul olurken biz bizi bekleyen hava kirliliğini düşünüyoruz.

Tüm dünya kış gecelerinin sert ve temiz havasını içine çekerken biz zehir soluyoruz.

Tüm dünya lodosun insan psikolojini kötü etkilediğini konuşurken biz havayı temizliyor diye lodos çıksın diye bakıyoruz.

Bu böyle devam etmez, etmemeli!

Hava kirliliği sorunu tüm İnegöl´ün sorunudur. Bir kişiyi ya da bir zümreyi sorumlu tutamayız. Geçmişte bu konuda hatalar yapıldıysa da bunu da engelleyebiliriz. İnegöl olarak bu sorunun altından kalkabiliriz.
********

GEMLİK´İ TAŞIYAN DEVLET
İNEGÖL SANAYİSİNİ TAŞIYAMAZ MI?

Uzun süredir Marmara´da büyük bir deprem beklenildiği belirtiliyor. Devlet de bunun üzerine Gemlik´in sahil kısmını daha yükseğe taşıma kararı aldı. Yani koca Gemlik taşınıyor.
Peki nasıl?
Meclis´te alınan Kanun Hükmünde Kararname ile.
Demek ki istenildiğinde bir şehir taşınıyor.
Peki koca bir şehir taşınıyorsa sanayi bölgesi de taşınamaz mı?
Tabi sanayinin taşınması hava kirliliğini azaltacaksa. Buna da iyi bir çalışma ile uzmanlar karar verecektir.
*****

MUDANYA MI?
TIP FAKÜLTESİ Mİ?

Mudanya ve Güzelyalı´da yüzlerce İnegöllü yaşıyor.
Neden?
Onlarca yıl zehirli havayı soluyup hastalanan İnegöllüler oralarda şifa arıyor.
Peki Mudanya veya Güzelyalı´ya gitmeye gücü olmayanlar nereye gidiyor?
Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümüne!
*******

RAKAMLARLA İNEGÖL

İnegöl, 777 milyon dolarlık genel ihracatıyla 11´i büyükşehir 62 ili, sadece mobilya dış satımıyla 55 kenti, hava kirliliği bakımından 2. olarak tüm Türkiye´yi geride bıraktı.

İnegöl, etrafı ormanlarla çevrili, su bakımından zengin, verimli ovası ile kaliteli tarıma uygun, ömrü kısaltan kirli havaya sahip bir ilçemizdir.

İnegöl, gelişmiş organize sanayiine sahip, istihdam sorunu olmayan, özel girişimcileri ile her gün daha da büyüyen, hava kirliliği sayesinde nefes almakta zorluk çekilen bir ilçemizdir.

İnegöl, köftesi, kaplıcaları, mobilyası ve insanı öldüren kirli havası ile meşhur bir ilçemizdir.
*******

TÜM İNEGÖL HASTA

Müthiş bir hava kirliliği ve arkasından gelen hastalık salgını. Sizce bu tesadüf mü?
*******

YILBAŞI

Bugün 2018´in ilk günü. Yılbaşı kutlama konusunda hangi tarafta olduğumu değerli gazeteci yazar Galip Erdem´in 1 Ocak 1963 yılında yayınlanan yazısı ile cevap vereyim.

“Türkiye için her yılbaşı yeni bir itiraftır. Devam edegelen bir kültür savaşında mütemadiyen gerilediğimizin, en kesin yenilginin eşiğinde bulunduğumuzun itirafı! Batı dünyasının kökünü hırıstiyanlıktan alan bir âdetini benimsemiş, hattâ bu âdeti bir “Medeniyet icabı” saymışızdır. Sosyolojik açıdan ele alınırsa, bu neticenin ilmî izahını yapmak mümkündür. Yılbaşı âdetinin Türk hayatına girişte makul ve haklı sebepler de bulunabilir. Amma her şeye rağmen, hâdisenin mahiyeti değişmez; yılbaşını “hususî bir gün” olarak kabul edenlerin nisbeti, Türk-İslâm kültürü ile Avrupa hırıstiyan kültürü arasındaki çarpışmada mağlûbiyetimizin nisbetini verir.

Her yılbaşı yeni bir geçimsizlik tohumunun atılmasıdır. Yeni yeni kavgalara hazırlıktır. Aile bütçelerinde yeni gedikleri açılmasıdır, biraz sarhoşluktur. Biraz kumardır ve sabahleyin, yani öğlene doğru, uyanıldığı zaman kala kala ağrıyan bir baş, buruk bir ağız, acı bir dil kalır!..”

Üstad Galip Erdem´i rahmetle anıyorum.

Velhasıl...

İhracat rakamları sizin olsun. Bize temiz bir İnegöl verin...