31 Mart yerel seçimleri için geri sayım başladı. Yüzlerdeki tebessümlerini eksik etmeyen başkan adayları gezmedik kapı bırakmamacasına harıl harıl çalışıyorlar. İttifaklar nedeniyle başı çeken 2 parti var. AK Parti ve İYİ Parti, en iddialı adaylarla seçmenin karşısında. Bunun yanı sıra seçimlerin dengesini değiştirebilme gücünü kendinde gören Saadet Partisi’ni de unutmamak lazım.

Bu kısa girizgahın ardından günlerdir, başkan adaylarının İnegöl halkına neler vaat edeceğini bekliyorduk. İlk hamleyi yapan isim Millet İttifakının İYİ Parti’den yarışa soktuğu Hakan Özdemir oldu.

Sosyal medya hesabından 18 Şubat Pazartesi(bugün) Proje Lansman Toplantısında kamuoyuna duyuracağı projelerin ipuçlarını veren Özdemir, açıkçası beni şaşırttı.

Özdemir’in akıl hocaları kim bilmiyorum ama gündeme getirdiği 3 konu siyaseten acemiliğini ortaya koyuyor.

Bir paylaşımında “İnegöl’ün değerleri geri gelecek” diyen Özdemir,  İnegöl Lisesi’nin eski bina fotoğrafını paylaştı.

Bu paylaşımın hemen ardından İnegöl Belediye Başkanlığı ile İnegöl Lisesi arasında bir bağ kurmaya çalıştım ama başaramadım. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarına belediyeler zaten karışamaz. Türkiye’de düz liselerin artık tarih olduğu bilgisi sanırım kendisine verilmemiş olmalı.

Küçük bir hatırlatma yapalım. 2013 yılında İnegöl Lisesi’ne depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Zaten İnegöl Lisesi’nin adı, düz liselerin kapanmasıyla İnegöl Anadolu Lisesi olmuştu. 50 yıllık binanın yıkılmasından başkada çare yoktu.

Dönemin Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk o dönemde yıkılacak olan okulda eğitim gören çocukların mağdur olmaması için Kozluca yolu üzerinde bir hayırseverler tarafından yapılan Naire Çikeyeva okuluna tüm öğrencileri taşımıştı. Sadece buda değil, yıkılan okulun tüm arşivi ve kayıtları artık yeni yerine götürülmüştü.

Eski Lisesi’nin olduğu arsaya ise şimdi yine bir hayırsever tarafından yapılan hacı Ali Bakgör Ortaokulu yapıldı. Ve önümüzdeki yıldan itibaren ilk öğrencilerini misafir etmeye başlayacak.

Buradan Hakan Özdemir’e yada o’na bu fikri aşılayan danışmalarına birkaç sorum olacak;

-Eğer bahsettiğiniz proje İnegöl Lisesi’ni yeniden açmak ise bunu hangi vasıfla yapacaksınız?

-Eğer bahsettiğiniz bir okul değil de, hatıraları yeniden yaşatmak için bir müzeyse, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bu arsayı belediyenin üzerine nasıl geçireceksiniz?

-Velevki arsayı tahsis ettirmeyi başardınız buraya yapılan yeni okulu yıkmadan eski İnegöl Lisesi binasını nasıl yapacaksınız?

-Hadi diyelim bir mucize oldu size oradan 500 m2 alan tahsis edildi, İnegöl için bu proje ne kadar gerekli?

Hakan Özdemir’in sosyal medyadan duyurusunu yaptığı 2. Konu ise İnegöl alt yapısında yaşanan sorunlarla ilgili. Açıkçası bu eleştiri ilçemizde 20 yıldır konuşulan ancak ciddi maliyetler nedeniyle siyasi iradelerin bir türlü yapmaya cesaret edemediği konular arasında yer aldı.

Büyük şehir yasasının çıkmasının ardından İnegöl Belediyesi’nin su, kanalizasyon, itfaiye ve alt yapı gibi bir çok hizmet alanının yetkisi de Bursa’ya kaldı.

Yeni sistemde artık İnegöl Belediyesi bu hizmeti istese de veremez. Hakan Özdemir ise sosyal medyada yaptığı duyuruda İnegöl’ün sular altında kalan görüntülerini paylaşarak, 31 Mart’tan sonra aynı manzaraların yaşanmayacağı vaadini veriyor.

Sanırım yine Özdemir, İnegöl Belediyesi’nin yetki alanları konusunda tam fikir sahibi değil.

Diyelim ki bu yetki İnegöl Belediyesi’nde olsaydı ne olurdu ?

2018 Kasım ayında İnegöl Belediye Meclis Toplantısında 2019 yılı tahmini bütçesi 180 milyon TL olarak belirlendi.6 stratejik alanda 68 performans hedefi ile 174 projenin hayata geçirilmesi planlandı. Unutmamak gerekli ki zaten mevcut bütçeyle belediyenin tüm işçi ve genel gider maliyetleri de bu bütçeden karşılanıyor.

İnegöl Belediyesi bir yıl içinde hiçbir yatırım yapmayıp sadece personel ve genel giderlerine harcama yapsa bile elde 100 milyon TL bile kalmıyor. Oysa İnegöl alt yapısının tamamının maliyeti yaklaşık 1,5 milyar TL.

İnegöl Belediyesi’nde bu yetki olsa bile, 15 yıl hiçbir hizmet yapmaması ve tüm gelirlerini bu alana aktarması anlamına geliyor.

Çok merak ediyorum Hakan Özdemir’in kadrosunda hiç mi hesap uzmanı yok.

Diyelim ki Hakan Özdemir bu açıklamasıyla “İnegöl alt yapısını zaten biz yapacağız demiyoruz, Büyükşehir Belediyesi’ne yaptıracağız” diyorsa; küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var.

Bilindiği üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi zaten İnegöl alt yapısını tamamen yenileme kararı aldı. Hatta şu an 2 bölgede hali hazırda çalışma devam ediyor.  Küçük Sanayi sitesinde ki alt yapı çalışmaları %95 oranında tamamlandı. Huzur mahallesinde de büyük bir aşama kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi  İnegöl alt yapısı için 5 yıllık bir plan yaptı. Önümüzde ki yıldan itibaren İnegöl merkezine de girilmeye başlanacak.

Gelelim 3. Konuya..

Özdemir’in 3. Paylaşımı Mahmudiye Mahallesi’nde yer alan bedre deresiyle ilgiliydi. Dere kenarına atılan moloz görüntüleri yayınlanan paylaşımda 31 Mart sonrası yapacağı çalışmaları bugünkü lansmanına saklamış.

Tahminimizce lansmanda benimde yıllardır üzerinde fikir verdiğim, Porsuk çayını anımsatan bir projeyle karşımıza çıkacak.

Bu projeyi ilk olarak 2014 yılında MÜSİAD, “Beklentiler Işığında İnegöl” adlı proje kitapçığında öneri olarak sundu.  Geçen zaman içinde dönemin İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu dereyle ilgili oldukça kafa yordu. Sonrasında ise mevcut başkan Alper Taban’ın yaptığı taslak çalışmalar var.

Karşılaşılan ilk sorun, dereyi beseleyen su kaynaklarını yetersiz oluşuydu. Çünkü dere yazın resmen kuruyor. Kış aylarında bile deredeki suyun derinliği 20 santime ulaşmıyor.

Durum böyle olunca İnegöl Belediyesi önceliği bedre deresinin ıslahına ve çevre düzenlemesine verdi. Hatta burayla ilgili özel bir proje çalışmasının yapıldığını da duydum. Bölge, spor ve yürüyüş alanlarıyla donatılacak özel bir alana dönüştürülecek.

Ancak içerisinde kayıkların olduğu bir alan hayalide hala devam ediyor. Bunun için İnegöl’ün alt yapısının tamamlanması bekleniyor. Çünkü alt yapı çalışmalarında yağmur sularının kanalizasyon sularından arındırılarak bedre deresine aktarılması gündemde.

Hakan Özdemir’in ilk duyurusunu yaptığı bu 3 konudaki değerlendirmelerde orijinal çözüm önerileriyle kamuoyunun önüne çıkarsa bir sözüm yok. Zaten bu akşam yapacağı lansman toplantısını bende takip edeceğim. Eğer İnegöl’e özel güzel projeler ortaya çıkarırsa bunları da sizlere aktarmaya çalışacağım.

Saygılarımla..