Bursa Nilüfer Doğanköy Mahallesi´nde 745 dönüm arazi üzerine yapımına başlanan bin 355 yataklı Bursa Şehir Hastanesinin inşaatı sürüyor. Hastane Bursa´nın her sene artan nüfusu göz önüne alındığında, geniş kapsamlı düşünülerek bölgesel nitelikte hizmet verecek şekilde tasarlandı. Hastane tamamlandığında 1355 yataklı büyük bir kampüs şeklinde hizmet verecek. Böylesine önemli bir hizmete vesile olan yöneticileri canı gönülden kutluyorum.

İnegöl´de de Bursa´da yapımı süren hastane gibi geniş kapsamlı, bölgeye hizmet verecek bir hastane yapıldı. Hastanemiz 65 dönüm alan üzerinde çift kişilik 90, tek kişilik 120 oda olmak üzere toplam 300 yatak kapasitesine sahip. Hizmeti güzel ve gerçekten otel kalitesine sahip.

Buraya kadar herşey güzel. İnegöl Devlet Hastanesini hizmete sunan yetkililere de teşekkürlerimi sunuyorum.

Fakat hastane yeri konusunda aynı iyi dileklere sahip değilim. Zemin konusunda sıkıntılar olduğu iddiaları gündemden düşmüyor. Üstelik hastanenin konumu tam bir felaket.

Neden mi?

Devlet Hastanesinin Akhisar Bölgesine yapılmasının konuşulmasına rağmen tam aksi bir şekilde şehrin göbeğine yapıldı. Bu sayede her geçen gün kalabalıklaşan İnegöl´ün daha da yaşanmaz bir hâl almasına yardımcı olunuyor.

Bir tarafında İlçe stadı ve kapalı spor salonu diğer tarafında mezarlık olan hastanenin hastalara bu sayede ekstra şifa dağıtacağı aşikâr!

Açılalı 4 yıl olmasına rağmen otopark yetersizliği baş gösterdi. Vatandaş araçlarına yer bulmakta zorlanıyor. Bu zorlanma birkaç yol sonra imkansıza dönüşecek.

Bursa Şehir Hastanesi işte bu yüzden “dağ başı” denen yere, Doğancı bölgesinde Bursa Çevreyolunun yanına yapıldı. Özel olarak yolu bile olmayan bu bölgeye hastane yapılması tartışmaya açık. Ancak uzmanlar Bursa Şehir Hastanesi yerinin gelecek planlamasının başarılı olduğunu belirtiyor. Bundan 10 yıl sonra hastane bölgesi epey canlanacak.

İnşaat halindeki Bursa Şehir Hastanesi yerini kendi gözlerimle gördüm. Gerçekten uzak bir yer. Fakat hizmet yaparken 30 yıl sonrasının planlanmasının gerektiğini düşünüyorsak çok doğru bir adım.

Aynı program İnegöl Devlet Hastanesi için uygulanabilir miydi? Elbette uygulanabilirdi. Hatta uygulanmalıydı.

İnegöl Devlet Hastanesi şehrin göbeğine değil daha geniş bir araziye yapılmalıydı.

Hastane Yeni İnegöl denilen Akhisar-Karalar Bölgesine yapılmalıydı. Bu sayede hem İnegöl kent merkezindeki kalabalıklaşmayı önler hem de Yeni İnegöl Bölgesi şehirleşirdi. Hastanenin bölgeye yapıldığını düşünün. Ardından orada konutlaşma olacaktır. Konutlaşma olunca market, manav, fırın gibi ihtiyaçlar doğacaktır. Bu işyerleri geldiğinde konutlaşma artacak. Bu sirkülasyon bir süre sonra orada şehir kurulmasına sebep olacak.

Şehir merkezini rahatlatmak ve şehri genişletip sıkışıklığı azaltmak amacıyla planlanan Yeni İnegöl Projesi böylelikle amacına ulaşmış olacaktı.

Hastane yeri uzak, vatandaş gitmekte zorlanabilir diyebilirsiniz. Bu en büyük handikap. Bu da şehir içinde acil polikliniği yapılarak çözümlenebilirdi. Bir çok şehir görüyorum hastanelerini şehrin dışına yapıyorlar. Şehir içine hastane yapılan tek yer İnegöl olmalı.

Devlet Hastanesi yeri şimdiden yetersiz. Bölgede trafik sıkışık ve yaşanmaz bir hal alıyor. Organizeden gelen yoğun hava kirliliği hastaları rahatsız ediyor.

Psikolojik rahatlamaya ihtiyacı olan bir hasta uykusundan GOL sesiyle uyanırken, yoğun hava kirliliğinin arasından DOMATES diye bağıran pazarcı esnafına bakmaya çalışırken tüm gün mezarlık manzarasıyla yaşama tutunmaya çalışıyor.

Yeni Devlet Hastanesi nereden tutarsan elinde kalıyor. Görünen o ki milyonlarca lira yanlış bir projeye aktarıldı.

Bu yanlış projenin sorumluları çıkıp özür dilemeli ve kamuoyu tepkisini göğüsleyip biran önce hastaneyi Yeni İnegöl Bölgesine taşımalıdır.

DÜŞMAN DÜŞMANLIĞINI YAPIYOR

Son dönemde Türkiye ile ilişkileri oldukça olumsuz olan Hollanda´dan Türkiye´nin sert tepkisine neden olacak bir adım daha geldi. Hollanda Parlamentosu, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı´ olarak tanıma kararı aldı. Hollanda Parlamentosu´nun kabul ettiği karar, Hollanda hükümetinin olumsuz görüş bildirmesine rağmen aldı.

Şaşırdık mı?
Tabii ki Hayır!


Velhasıl...

Bursa Şehir Hastanesi şehrin uzağına, İnegöl Devlet Hastanesi de şehrin merkezine yapıldı. Böylelikle ya Bursalılar kandırılmış oluyor ya da İnegöllüler.

Kararı size bırakıyorum.