Aslında atık olmayan ve atık olarak da nitelendiremeyeceğimiz pek çok şeyi günümüzde atık olarak kabul ediyor ve onlara ´atık´ muamelesini gösteriyoruz. Bu yaklaşım bilimsel, ekonomik, mantıklı ve sağlıklı bir yaklaşım olarak kabul edlemez.
....

Bilinmesi ve unutulmaması gereken şey; atıklar doğru ve ekonomik ölçütlere uygun olarak değerlendirildikleri takdirde, bırakınız doğaya ve çevreye zarar vermeyi, bilakis hem insanlara, hem de doğaya yarar sağlayacaklardır.
Gerçi bazı atıkların ekonomik değeri bulunmaktadır. Ki bunlara ´çöp´ diyoruz. Çöpleri ise ya yakaraz imha ediyoruz, yok ederek ortadan kaldırıyırouz, ya da bazılarını uygun olanlarda toprağa gömüyoruz.

Bu nedenlerle ´atıkların artması yararlıdır" ya da ´atıkların artanları yararlıdır´ denebilir.
....................

Türkiye´de çıkan toplam atıkların pazar değeri yıllık bazda 5.000.000.000 Euro´dur. Yasal düzenlemeler ve yıldan yıla artan çeşitli teşviklerle, gerçekleştirilen bu rakam giderek artmaktadır.
.............

Türkiye´de atık sahaların içinde bulunan çöplerin içindeki geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilir çöp ya da atık oranı yaklaşık olarak yüzde l5 (%15) dir. Cam geri kazanımında ise bu oran yüzde 40 (%40) dır. Yani yılda 7000 bin ton atık cam geri kazanım tesisyerinde işlenmekte ve ülke ekonomisine sokulmaktadır.
................

Ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) de atıklar arasında önemli bir yere sahiptir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın uyguladığı teşvikler, yürütülen sosyal sorumluluk projeleri ve benzeri çalışmalar sayesinde mesela 2014 yılında 120.000 ton ömrünü tamamlamış lastik toplanarak geri dönüşümü ve geri kazanımı sağlanarak ekonomiye kazandırılmıştır.
...............

Türkiye´deki yıllık atık akü miktarı 70-80 dolayındadır. Bir örnek vermek gerekirse; mesela 60 bin ton atık aküden 35 bin ton kurşun ve 9 bin ton da plastik geri kazanımı yapılmaktadır. Ayrıca 10 bin ton asitli su da nötralize edilerek yeniden kullanılmaktadır.
.........

Atıkların hacmi hakkında da bir şeyler söylemek gerekiyor: Türkiye atık ve geri dönüşüm sektörünün yıllık cirous 3 milyor Euro´yu geçmiş bulunmaktadır. Keza lisanlı atık ve geri dönüşüm firmalarının sayısı 1000´den fazladır.
........................

Avrupa Birliği ülkelerinde atık sektöründeki 500.000 kişiye istihdam olanağı sağlanırken, parasaal hacmi 25 Milyar Euro´dur.
..................................

Dünya geneline bakıldığında atık sektörünün yıllık cirosu bugün 60.000.000 Doların üzerinde olduğu görüyoruz.
Emisyon: Yakıt ve benzeri kimyasal maddelerin yakılması, ayrışma, buharlaşma ve buna benzer sentez işlemleriyle maddelerin yığılması, ayrılması, taşınması ve öteki mekanik işlemler sonucunda bir tessiten, fabrikadan ya da motorlu araçtan atmosfere yaıylan kirleticilerinin adıdır.

YASAL DÜZENLEMELER NE DİYOR?

T.C. Anayasası´nın 56. maddesi:
"Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak veçevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların görevidir.

2872 sayılı Çevre Kanunu´nun 11. maddesi:
Üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin sorumluluğu kapsamında yükümlülük getirilen üreticiler, ithalatçılar ve piyasaya sürenler, ürünlerinin faydalı kullanım ömrü sonucunda oluşan atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yüküümlülüklerinin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamalarının karşılanması, eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Bakanlığın koordinasyonunda bir araya gelerek tüzel kişiliği haiz birlikler oluştururlar.

2872 sayılı Çevre Kanunu´nun 29. maddesi:
Çevre kirliliğinin öönlenmesi ve giderilmesine ilişkin faaliyetler teşvik tedbirlerinden yararlandırılır. Bu amaçla her yılın başında belirlenen teşvik sistemine Bakanlığın görüşü alınmak sureti ile Hazine Müşteşarlığınca yeni esaslar getirilebilir