2019 yerel seçimleri heyecanı sanırım bu kez erken başlayacak gibi görünüyor. AK Parti’den sonra ana muhalefet partisi konumunda ki CHP, İnegöl’de yaklaşık 15 günden bu yana anket yapıyor. Anketlerde toplam bin kişinin görüşü alınıyor.

DÖNMEZ SİYASETİ BIRAKIYOR MU?
Tabi konu gazetecilik olunca bizde biraz araştıralım istedik. Bilindiği gibi CHP İnegöl’de uzun zamandan bu yana İnegöl Belediye Başkan adaylığına Kurşunlu eski Belediye Başkanı Erkan Dönmez’i hazırlıyordu. Ancak Dönmez’in Bursa Milletvekilliği için başvuruda bulunması, biraz hesapları karıştırmış gibi görünüyor.

Son yapılan genel seçimde vekil olamayan Erkan Dönmez’in yakın dostlarına siyasete bir süre ara verdiğine dair açıklamalarda bulunduğunu öğrendik. CHP için Erkan Dönmez ismi oldukça önemli. Zira hali hazırda belediyecilik tecrübesi olan tek isim. Uzun yıllardır aktif siyasetin içinde yer alması ve ülke siyasetini yakından takip eden biri olması, genç ve dinamik yapısıyla her zaman adından söz ettiren biri oldu.
İnegöl’de yapılan anketlerde CHP için en çok önerilen isimlerden birinin Erkan Dönmez olduğunu düşünüyorum. Ancak Dönmez’in aday olmayacağı kanaati hakim bende.

BİROL ATAY ADAY OLABİLİR
Anketlerde ismi geçen diğer bir isim ise, partinin neferlerinden biri olan Birol Atay.
Partide neredeyse yapmadığı görev bulunmayan Birol Atay’ın CHP’nin olası belediye Başkan adaylarından birisi olabileceğini düşünüyorum. Uzun zamandır siyasette yer almasına karşın, bugüne kadar yerel ve genel seçimlerde herhangi bir adaylık başvurusunda bulunmayan Atay’ın bu kez bir hamle yapabilme olasılığı var. 

VAROL SARILAR SÜRPRİZİ
CHP için yakıştırılan diğer bir isim ise, İnegöl’ün yakından tanıdığı avukat Varol Sarılar.
Parti içinde bazı isimlerin yerel seçimlerde CHP’nin oylarını arttırabilmek, hatta yarışa ortak olmak gibi bir hedef belirlediği aşikar.
Bu nedenle toplumun her kesiminden ve her partiden oy alabilecek bir nevi çatı aday rolü üstlenecek isimler ortaya atılıyor. Anlaşılan o ki, bu isimlerin başında avukat Varol Sarılar geliyor. Uzun zamandır Belediye Meclisine dahi giremeyen CHP, işi bu kez biraz sıkı tutuyor. Parti içinde ciddi bir isim havuzu oluşturuluyor.

Hatta CHP bu kez şaşırtan proje ve önerilerle seçmenlerinin karşısına çıkacak. İlçe Başkanı Necmi Demir, İnegöl’ün alt yapısına fena takmış durumda. Öncelikli mesainin altyapıya harcanması gerektiğini düşünen Necmi Başkan, insan hayatını kolaylaştıran, insanların yaşam standardını yükselten çok güzel projeler ortaya koyacaklarını ifade ediyor.

PEKİ CHP’NİN İNEGÖL KARNESİ NASIL?
10 yıllık seçim karnesine baktığımızda; CHP’de belirgin bir oy artışı ivmesi yakaladığını görmemiz mümkün. Ancak CHP seçmeni diğer partilerin seçmenlerine nazaran daha kaygan bir görüntü vermiş. Yerel seçimlerde oldukça düşük oy alan parti, genel seçimlerde ise 2 katından fazla oy toplamayı başarmış. 2009 yılı yerel seçimlerinde İnegöl’de yüzde 5,50 oy alan CHP, 2014 yılında oy kaybı yaşamış. 2014 yılında ki yerel seçimlerde yüzde 3,8’e gerileyen CHP oyları MHP’nin adayı Fikret Fidan’a kaymış.

Ancak 2014’den sonra CHP’de ciddi bir oy artışı yaşanmış. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 13,69 oy oranını yakalayan CHP, aynı yılın 1 Kasım’ında yapılan seçimlerde ise, yüzde 13’lük oy oranını korumuş görünüyor. 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde ise, CHP’nin İnegöl’de ki oy oranı yüzde 12,87 olmuş. Yani kısacası CHP’nin son 3 seçimde ki oy oranı bandı yüzde 13’ler seviyesinde.

CHP eğer doğru bir adayla yerel seçimlerde “bende varım” derse, en kötü senaryoyla son seçimlerde ki oy oranını yakalarsa, çok uzun yıllar sonra ilk kez belediye meclisine partililerini sokma başarısını yakalayacaktır. Yani kısacası İnegöl’de çok renkli bir seçim atmosferi bizi bekleyecek gibi görünüyor…