Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili aday listelerinde İnegöl kontenjanından kendisine yer bulan isim Erkan Dönmez oldu. 2. Bölge 4. sıra Milletvekili adayı olan genç vekil adayı, siyasete çok erken giriş yapanlardan biri. Hatta Kurşunlu’ya Belediye Başkanı seçildiğinde “En Genç Başkan” olarak ulusal medyaya bile gündem olmuştu.

Genç yaşta siyasete atılan Erkan Dönmez, düşük bütçelerle elinden geldiğince Kurşunlu’ya değer katmak için uğraştı. Aslında Demokrat Parti kökenli bir ailenin çocuğu olan Erkan Dönmez, CHP’nin son yıllarda geliştirmeye çalıştığı sağ seçmenlerinde gönlünü alabilecek siyasi açılımı yıllar öncesinden başlatmış biri.
Adaylığının netleşmesinin ardından birçok kez konuşma fırsatımız olan Erkan Dönmez’e bazı kritik sorular sordum;
-Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu son yıllarda İnegöl’ü yakın markaja almasına rağmen sizi neden 4. sırada aday gösterdi?
Bu soruyla birlikte eline kağıt kalemi alan Dönmez, kendisinin seçilemeyecek bir sıralamada asla olmadığını anlatmaya çalıştı. 7 Haziran seçim sonuçlarına benzer bir tablo çıkması halinde, kendilerinin oylarını 40 bin arttırarak 4 milletvekili çıkaracağını iddia ediyor. Ve ekliyor; “Bu konuşmamızı bir yere not et…”

Oldukça samimi bir havada geçen görüşmelerimizde Erkan Dönmez’i moralli gördüm. Kendine inanması bile önemli.  Yeterli seçim bütçesi olmadığından mütevazi bir kampanya yürüten genç vekil adayına;

-Seçmenler CHP ve diğer muhalefet partilerini; sadece eleştirmek, yada iktidarın projelerini iptal etme vaatleriyle eleştiriyorlar. Peki senin İnegöl hayalin nedir? Sen İnegöl’de neleri iptal edeceksin? diye sordum.
Eğitimden sağlığa, kültürden sanata, şehircilikten birçok konuya On’larca proje saymaya başladı. Akılda kalan bazı projelerini de buradan paylaşmak istiyorum.

-CHP; İnegöl’ü İl yapma vaadinin arkasında.
-İnegöl’de eğitim kalitesini arttırmak için kente özgü projeler geliştirmiş. İlginç önerileri var.
-İnegöl’ü Marmara Bölgesinin doğa, kültür, turizm ve sağlık merkezi yapmak istiyor.
-İnegöl’de vatandaşların sorunlarını anlatacağı bir ofis kuracak. Adı da “Millet Ofisi” olacak
-İnegöl’e özgü akıllı şehir projeleri var.
-Mobilya sektörünü destekleyecek yeni fakülteler açmak istiyor.
-Çiftçilerin ürünlerini değerinde satabilmeleri için yeni Pazar arayışı vaadi var. Tarım ihracatını arttıracağı sözünü veriyor.
-İnegöl’ü hava kirliliğinden kurtarma vaadi var.

CHP Bursa Milletvekili adayı Erkan Dönmez kulağa hoş gelen bu projeleri İnegöl’ün seçim beyannamesine koymuş. Ben bu beyannamenin sadece bir kaçını buradan paylaştığımı da bilmenizi isterim.

Şimdi gelelim CHP’nin İnegöl’deki şansının ne kadar olduğuna… 
Bu matematiği CHP’lilerin 7 Haziran seçimlerini kıstas alarak yapacağız.

2015 yılındaki seçimlerde şu an ikinci bölgede yer alan toplam 11 ilçede 973 bin 857 seçmen sayısı bulunuyordu. Seçimde oy kullananların sayısı 818 bin 928 olurken, bu oyların 226 bin 644’ü CHP’ye ait.
CHP’lilerin hesaplamasına göre Millet İttifakı oyları, milletvekili dağılımlarında kendilerine avantaj sağlayacak. Burada kritik nokta, ikinci bölgede Cumhur ittifakından 40 bin oyu CHP’ye çevirmek. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin Bursa’ya enişte olması ve ikinci bölge ilçelerinin İnce’yi yakından tanıması nedeniyle ciddi bir oy artışı olacağı inancı var.

Erkan Dönmez, 7 Haziran seçimlerinde İnegöl’de 20 bin 165 oy aldıklarını ve bu oyu da 24 Haziran’da 30 binin üzerine çıkaracakları inancında.

Ve gelelim benim öngörüme…
Elbette ki İnegöllü bir gazeteci olarak İnegöllü adayların tamamın mecliste temsil edilmesinden yanayım. Keşke tüm partiler İnegöllü adayları 1. sırada gösterseler. Bu mümkün olmadığına göre yeni sitemin nasıl bir sonuç ortaya çıkaracağını göreceğiz. Şüphesiz 2. Bölgenin en büyük favorisi AK Parti.. 1. Bölgeye nazaran AK Parti bu bölgede daha etkin ve daha çok oy potansiyeli var. CHP’nin 4 vekil hedefini gerçekleştirmesi bir bakıma İyi Parti ve Saadet Partisi’ne bağlı.
Eğer yarış AK Parti ve CHP arasında geçerse, beklentilerin gerçekleşme ihtimali var.

Bir sonraki yazımda Saadet Partisi ve İyi Parti’nin İnegöl’deki performansları ve Bursa’daki şanslarını aktarmaya çalışacağız. 

Takipte kalmanız dileğimle…