Bebekler altı aylık olduktan sonra ağız içerisinde süt dişleri sürmeye başlar ve bu süreç ile birlikte katı beslenme başlar. Ancak bu dönemde sadece katı beslenme değil süte de yine ihtiyaç duyarlar.

Özellikle gece uyumadan evvel biberon ile içilen süt bebeklerin uyumasını kolaylaştırmaktadır. Fakat bazı anneler besleyici değerini artırmak adına bu biberon içerisine bal, pekmez yada şeker gibi tatlandırıcı ürünler katmaktadırlar. Ve bu durumda daha yeni süren süt dişlerinde çürümelere yol açmaktadır. Bu şekilde oluşan ve devam eden çürüklerde biberon çürüğü olarak adlandırılmaktadır.

Biberon ile alınan bu şekerli süt uyku sonrası dişler üzerinde kalmakta ve uyku ile birlikte azan tükürük salgısı sonucu dişlerin temizlenmesi engellenmekte ve dişlerin çürümesi kolaylaşmaktadır. Bu çürükler ilk olarak üst kesici süt dişlerinin ön yüzeyinde başlar ve sonra tüm dişlere yayılır.

Biberon ile süt verilmesi dışında uyku esnasında anne sütü verilmesi, biberon ile meyve suyu verilmesi veya emziğin şekerli bir ürüne batırılarak verilmesi de erken dönem çürüklere yol açmaktadır.

Biberon çürüklerinin önüne geçilebilmesi için;

-Bebeğin biberon ile uykuya dalmasına müsaade edilmemelidir.

-Bir yaş sonrası gece beslenmesi terkedilmelidir.

-Biberon ile içilen süt sonrası kesinlikle su içirilmelidir.