Bebekler yaklaşık  6-8 aylıkken, diş temizleme işlemi başlamalıdır.Çünkü bu dönemde ilk süt dişleri sürmeye başlar. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek bu erken dönemde yerinde olur.

Diş fırçası kullanımına ise çocuklar arka bölge süt  dişlerinin çıkmasından sonra başlanması uygundur.Bu da yaklaşık 3 yaş civarına denk gelmektedir.
Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne ve babaların dişleri  kontrolü daha iyi sonuçlar verebilmektedir.

Yumuşak kıllı diş fırçası seçilmelidir
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. 
Bu diş fırçası ile sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece iki dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.

Diş Fırçalama Alışkanlığının Kazandırılması,
Diş Fırçalama Eğitimi
Muayenehanelere çocuklarının diş ağrısı ile başvuran anne ve babalardan sıklıkla duyulan yakınmalardan birisi de; çocuklarının dişlerini yeterince fırçalamadığı şeklindedir. Çocukların ilerki yaşlarda bu alışkanlığı sürdürmesinin en kolay ve etkili yöntemi erken yaşlarda bu alışkanlığı edilmesi ve dişlerin fırçalanmaya başlanmasıdır. Dolayısıyla bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlar başlamaz dişlerin temizlenmesi ilerleyen dönemler için daha faydalı olacaktır. İlk fırçalama girişimleri oldukça zor, hatta başarısız olabilir fakat zamanla bu bebeğinizin de hoşuna giden bir alışkanlık halini alacaktır.Ayrıca süt dişlerinin yeni sürmeye başladığı zamanlarda fırçalamanın düzenli olarak yapılması diş etlerine masaj etkisi yaparak bebeğinizin rahatlamasına ve diş sürme ağrılarının azalmasına sebep olacaktır. 

Ailelerin çocukları için cevabını çok merak ettikleri bir soru ise diş fırçalama esnasında diş macunu kullanımı ile ilgili kaygılardır. Genellikle bebekler ve çocuklar diş macununun tadını çok severler ve fırçalama esnasında diş macununu yutarlar. Bu sebepten dolayı 2,5-3 yaşından daha küçük çocuklarda diş fırçalanmasında diş macunu kullanılmaması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.  Çocukların fazlaca yutabilecekleri Florürlü diş macunu onların hem dişleri hem de genel vücut sağlığı açısından sorun yaratabilmektedir.

Bebeğinize ve Çocuklarınıza Diş Fırçalama Aalışkanlığı Kazandırılması İçin Tavsiyeler:
- Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın,
- Evde mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın. 
- Önce kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin sonra siz onun, o da sizin dişlerinizi fırçalasın. 
- Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır.