Öncelikle çocuk hastaların diş hekimi ile olacak ilk tanışma ve tecrübesi çok önemlidir. Ve mümkün ise aileler çocukları diş hekimine sadece dişleri ağrıdığı zaman götürmemelidir. Hiç ağrısı olmasa bile diş hekimine muayene olması hem çocuk hem anne ve babaların bilinçlendirilmesi ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları ileride çocuğun korkmasına sebep olacak diş ağrıları ve işlemlerin önüne geçer. Bu nedenle süt dişleri sürmeye başladığı andan itibaren çocuğu diş hekimine kontrole götürmek önemlidir.

Diş hekimliğinin bir dalı da direkt olarak bu konu ile ilgilidir. Pedodonti yani çocuk diş hekimliği çocuk hastalarda diş kırığı, çürük, süt dişi çekimi ve kanal tedavisini içeren diş hekimliği dalıdır.

Genel anlamda pedodontistler çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için çaba gösterirler. Yani öncelik var olan dişlerin dolgu ve kanal gibi işlemler ile korunmasıdır.

Bu nedenle özellikle çocukların pedodonti uzmanı ile ilk tanışmaları büyüdüklerinde diğer diş hekimleri ile olan kaygılı ve korkulu durumunda ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Çevremizde büyük çoğunluk diş hekimi fobisi nedeni ile basit tedavilere bile gitmemekte ve dişlerini kaybetmektedir. Bunun temelinde çocukluk döneminde yaşadığı korkulu ve acılı işlemler gelmektedir.

Dolayısı ile çocuğunuza diş hekimine götürürken kullanacağınız kelimeler dahi çok önemlidir. Özellikle hekime giderken çocuğa korkmaması ile cümleler kurulmamalıdır. Bu kelime zaten direkt olarak korkuya sebebiyet vermektedir. Daha önce aile bireylerinin yaşadığı olumsuz diş deneyimleri çocuğa anlatılmamalıdır. Bu noktada çocuk psikolojisi çok önem arz etmektedir.

Pedodonti uzmanları hem çocuk hastalar ile nasıl ilgileneceğini daha iyi bilmekte ve ortamları çocuklara göre hazırlayarak onları rahatlatmaktadır. Hiç bir zaman unutulmamalıdır ki daha ilerleyen yaşlarda korku oluşmaması ve daha az diş problemi yaşamak için çocukluktaki muamele önemlidir.