Ağız içerisinde kaybettiğiniz dişlerinizin yerlerini doldurmak ve ağız içini eski sağlığına kavuşturmak için genellikle iki seçenek vardır.Bunlardan biri dental implantlar ,bir diğeri ise geleneksel köprü protezleridir.

  Her iki yönteminde birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Önce implant ve köprünün ne olduğunu şöyle tanımlayalım… Köprü yapmak için boşluğun her iki yanındaki en az iki diş kesilir. Ölçü alındıktan sonra yapılan protez bu kesilen dişlerin üzerine yapıştırılır. 

İmplant ise, eksik dişin olduğu, çene kemiğine titanyum vidaların yerleştirilmesi ile yapılır.İmplantın en önemli avantajı diğer sağlıklı dişlerinizi korumasıdır. Köprüde olduğu gibi, eksik olan tek bir diş için sağlam iki dişinizin zarar görmesi gerekmez. 

Köprünün dezavantajlarından biri, köprü ayakları olarak kullanılan dişlerin zaman içinde çürüme riskinin olması ve bu durumda çürüyen diş tedavi edilerek köprünün yenilenmesinin gerekmesidir. İmplantta böyle bir risk yoktur. Ayrıca köprünün diş eti hastalığı geliştirme olasılığı, implanta göre daha yüksektir. Köprünün önemli tek avantajı düşük maliyetli olmasıdır ancak implantın daha güvenli, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu dikkate alınarak yapılacak kâr-zarar hesabında implantın uzun vadede daha karlı olduğu görülecektir.

 Köprü yapımının daha kolay olması, bir avantaj olarak düşünülebilir ancak resmin bütününe bakılarak implantın olumlu yönleri dikkate alındığında bu da göz ardı edilebilecek bir ayrıntı olarak kalacaktır. Köprünün tercih edilebileceği bir diğer durum da şudur; şayet yandaki dişler sorunluysa, kırık, restorasyonlu ya da geniş dolgular içeriyorsa ve kaplandıkları takdirde daha sağlıklı olacaklarsa ilk tercih olarak köprü düşünülebilir.

 Diş implantlarının uygulanamadığı bazı durumlar da vardır. Çocuklarda ve kemik gelişimini tamamlamamış bireylerde implant ekimi yapılmamaktadır. 
İmplant ve köprü için aynı elverişli şartlar varsa, implantı tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak bazı durumlarda, eksik dişin olduğu bölgeye komşu dişlerde (köprü ayağı olarak kullanılacak dişlerde) büyük çürükler olabilir. Böyle bir durum varsa implant cerrahisi yerine köprüyü tercih etmek hasta için daha konforlu bir çözümdür. 

İmplant yapılabilmesi için hastanın genel sağlık durumunun uygun olması, sağlıklı dişetleri ve çenedeki kemiğin yeterli kalınlıkta olması gerekir.Aktif diyabet, kanser ve dişeti hastalığı gibi bazı sağlık problemleri giderilmeden implant operasyonu yapılmamalıdır.
İmplant; köprü gibi birbirine bağlı ve temizliği zor olmadığı için daha hijyeniktir, dişeti iltihabı, koku ve kanamalara yol açmaz, uzun ömürlüdür. Köprü gibi 5-10 senede bir değiştirilmesi gerekmez. Çiğneme sırasında basınçları kemiğe ilettiği için gerçek diş hissi verir.

 Kısacası bütün şartlar değerlendirildikten sonra yapılacak proteze karar vermek gereklidir......