Ağızda bir diş eksildiğinde diğer bütün dişlerin de buna bağlı olarak yer değiştirmektedir. Eksik dişlerin karşılığındaki diş ile önündeki ve arkasındaki dişlerin bu boşluğa doğru hareket ederek çarpıklığa neden olmaktadır.
Bu durum ayrıca dişlerde aralanmalara yol açar, alt üst dişlerin kapanış düzeni kaybedildiği için buralarda daha fazla yiyecek artığı birikimi olur. Bu da diş çürüklerinin artmasına, diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olur. Ancak, bundan daha da önemlisi çene ekleminde çeşitli sorunlara yol açar. Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri gerektirir.
Dişlerimiz çiğnemenin yanında konuşmaya da yardımcı olmakta, ağızda özellikle ön dişler eksik olduğunda konuşmanın bozulmakta, bazı sesler ise tam olarak telaffuz edilememektedir.
Ağızda eksik diş olmasının ya da sağlıklı olmaması mide problemlerine de neden olmaktadır.
Çünkü, sindirim öncelikle ağızda başlar. Yediğimiz gıdaları önce ağızda çiğneyerek küçük parçalara ayırıyoruz, bunlar tükürükle hamur haline geliyor, daha sonra mideye giderek rahatlıkla sindiriliyor. Dişler eksik olduğunda sindirim tam olmayacağı için yiyecekler mideye bütün olarak gidecek. Burada sindirim daha zor olacağı için mide daha çok yorulacaktır. Emilimin daha geç olması da hem mide rahatsızlıklarına hem de obeziteye yol açabilir. O yüzden dişlerin eksik olmaması, ağızdaki diş dengesinin bozulmaması gerekiyor.

EKSİK DİŞLERİN ZARARLARI
Sağlıklı çiğneme fonksiyonu vücut için bu kadar önemliyken, kaybedilen bir diş bile dengelerin bozulmasına neden olabilir. eksik dişlerin zararları:

*Eksik diş görüntüsü öncelikle kişinin gülüşünü bozar. Kişinin özgüveni azalır, sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşar. Eksik dişlerin oluşturduğu boşluklar, dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve sağlıksız bir görüntü oluşturur.

* Eksilen dişler nedeniyle çiğneme düzeni de değişir. Kişi eksik dişin olduğu bölgeyi kullanmak istemez ve tek taraflı çiğneme yapar. Çift taraflı çiğnemeyi terk eden kişide tek taraflı çiğneme nedeni ile çene eklemlerinde ağrı oluşabilir.

*Eksik diş nedeniyle yeterince çiğnenmeyen ve öğütülmeyen besinler bütün olarak yutulduğu için hazımsızlık, şişkinlik, gastrit ve ülser gibi mide problemlerine yol açabilir.

*Eksik diş bölgesinde komşu dişler boşluğa doğru devrilir, karşıt dişler eksik diş bölgesine doğru uzar ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonu azalır.

*Devrilen ya da uzayan dişlerde temizlik ve bakım zorlaşır. Dişlerde çürük, hassasiyet, diş eti iltihabı ve ağrı oluşabilir. Bu durum diğer dişlerin kaybedilme riskini de artırır.

Eksik dişin yerine protez
Herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine en kısa sürede protez yapılması bu sorunları ortadan kaldıracaktır. Bu, tek diş eksikliğinde köprü protezi olabildiği gibi implant protezleriyle de diş eksikliği giderilebilir. Bunun yanında çok daha fazla diş eksikliği olduğunda tam protezler, halk arasında modern protez denilen hareketli bölümlü protezlerle dişlerin tekrar dengeye oturtulması lazım. Yani hasta, bir protez sayesinde hem yiyecekleri daha iyi çiğneyecek, konuşması düzelecek, sesleri daha rahat telaffuz edecek hem de eski dişlerin oluşturduğu estetik problemleri ortadan kalkacaktır.
Eksik dişler için hekime başvurulması geciktiğinde protez yapımının çok daha zorlaşmakta, protezi yerleştirebilmek için bazen sağlam dişlere bile müdahele edilmesi gerekebilmektedir.

Dişlerin boşluklara ilerlemesinin bazen 6 ay bazen de 5 yıl sürebilmektedir. Bunun zamanı kişiye göre değişir ama mutlaka olur. Bunun için herhangi bir nedenle diş kaybı olduğunda en az 6 ay içinde diş hekimine başvurulmalıdır. Kaybedilen dişin yarası iyileştikten sonra oraya en kısa sürede protez yapılması gerekliliği önemlidir.