Kadın erkek herkeste görülen hastalıkların en başında diş eti çekilmesi geliyor. Diş eti çekilmesi, düzensiz beslenme, beslenmede yapılan bir takım hatalar, vitamin ve mineral eksikliği, dişlere yeterli bakım yaptırmamak diş eti çekilmesine sebep olabilir.

Dişeti, dişi çevreleyen ve onu korumakla görevli bir dokudur. Diş eti çekilmesi ;diş taşları, iyi yapılmamış köprüler ya da ailesel yatkınlığa bağlı olarak gelişebilmektedir. Diş kemiğinin bakterilere bağı olarak derinlere doğru erimesi ve bunun da sonucu olarak dişetinin de onu takip ederek aşağı doğru inmesidir. Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında en büyük payı ise diş taşları ve diş eti hastalıkları alır. Diş taşları erken dönemde temizlenmezse dişin derinliklerine doğru kendine yer açmaya başlar. Erken süreçte bu rahatsızlıkla ilgilenilirse dişeti çekilmesi olmaz. Geç kalınmış müdahalede diş kayıplarına varan sorunlar yaşanabilmektedir

DİŞ ETİ NEDEN ÇEKİLİR?

Dişeti genel olarak diş bakımının yapılmaması, yanlış fırçalama, genetik yatkınlık ya da kişide var olan dişeti hastalıkları nedeni ile çekilir. Bunlar arasında dişlerin fırçalanmaması merkezde yer alan en önemli etkendir. Diğer etkenler ise diş eti çekilmesini hızlandırır. Her diş doktorunun tavsiye ettiği gibi dişler günde 3 kez mutlaka fırçalanmalıdır. Çünkü diş fırçalama, yemek sonrası dişler arasında kalan yemek artıkları ile bakterilerin bütünleşerek burada üreyerek kalıcı bir hal almasını ve dişeti tahribatına neden olmasını engeller. Eğer, eğer her yemek sonrası fırçalanmazsa öğün hatta gün, hafta atlanarak fırçalanmaması dişe yapışan bakterilerin plak(tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz) oluşturmasına ve zamanla bir daha da kazınamamasına ve konuşlanmasına sebep olur. Dişetinde kalıcı hale gelen bakteriler, öğünlerle birlikte daha da çoğalarak yani beslenerek kendine daha fazla alan bulmak isterler. Sonuç olarak bakteri plağı yavaş yavaş aşağılara dişin derinliklerine doğru ilerler.

DİŞ ETİ ÇEKİLMELERİNİN DİĞER NEDENLERİ

Yaşlanma,
Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak,
Diş taşları ve bakteri plağı,(en sık görülen sebebi)
Çarpık, düzensiz, rotasyona uğramış bozuk diş dizileri,
Diş eti iltihabı veya periodontitis nedeni ile diş etinde oluşan iltihaplı ve dejeneratif değişimler,
Travmatik ve cerrahi yaralanmalar,
Dişler arasına gereksiz ve çok fazla kürdan, toplu iğne vb. cisimler sokularak, diş etinin tahriş edilmesi,
Sigara içme alışkanlığı,
Kötü beslenme ve bunun sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması,
Şeker hastalığı,
Ağız içindeki restorasyonlar,
Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları kullanılması,
Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişiklikler,
Stres

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN BELİRTİLERİ

Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi ise ağızda koku (halitozis) meydana gelmesidir. Daha sonra bu belirtiyi diş eti kanamaları takip eder. Sağlıklı diş etlerinde kanama meydana gelmemektedir.

Diş eti çekilmesi nasıl önlenir?

Diş eti çekilmesi belirtileri görülmeye başladığı andan itibaren önlem alınmalıdır. Diş eti çekilmesinde alınan önlemler oldukça basit ve zahmet gerektirmez. Ancak ilerlediği takdirde kişiyi sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle belirtiler görülmeye başladığı an önlemler alınmalıdır.

Diş eti çekilmesi başladığı andan itibaren kontrol altına alınmalıdır. Ancak bu kontrol muhakkak doktor kontrolü altında olmalıdır.

Diş eti çekilmesini önlemek için uzman bir doktora başvurmak gerekir. Günde en az 3 defa dişe etlerine uygun diş macunuyla dişler fırçalanmalıdır.

Diş eti çekilmesine neden olan ağızdaki bakterilerde unutulmamalıdır. Dişler fırçalanırken muhakak ağız temizliği de yapılmalıdır.

Kalsiyum açısından zengin gıdalardan beslenilmelidir.
Peynir, süt, yumurta tüketimini artırmak gerekmektedir.

Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde vermiş olduğu belirtiler şu şekildedir;

Diş fırçalama gerçekleştiğinde diş etlerinin kanama yapması.

Dişler fırçalanmaya başladığında diş etinde meydana gelen sızıntı ve ağrı.

Diş etlerinde sürekli olarak meydana gelen sızıntılar ve ağrılar.

Soğuk ve acı yiyecekler yendiğinde diş etlerinde meydana gelen sızıntı.

Diş kenarlarında ve dişlerin arasında diş taşı oluşumu.
Ağızda, sürekli olarak meydana gelen kötü koku.

Yukarıda bahsettiğim belirtiler kendini göstermeye başladığı andan itibaren diş doktoruna görünüp gerekli önlemlerin alınması gerekir.