Bulantı ve öğürme refleksi, ağız-diş sağlığı ve diş tedavileri sırasında bazı bireyler için oldukça sıkıntı yaratabilmektedir. Bu refleks fizyolojik veya psikolojik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi diş hekimi korkusundan da kaynaklanabilir.Bu durumdaki bireyler nefes almada veya yutkunmada zorluk yaşayacakları korkusuyla panik yapmakta, öğürme refleksi olan bireyler aynı zamanda diş fırçalamada da zorluk yaşamakta ve etkin şekilde dişlerini fırçalayamamaktadırlar.

Bu gibi reflekse sahip bireyler için tedavi öncesi birtakım rahatlatıcı ilaçlar diş hekimi tarafından verilebilir.Veya işlemler sedasyon ve genel anestezi altında yapılabilir.Yine boğazı hafif uyuşturan spreylerin hekim tarafından uygulanmasıda hastanın rahatlamasına yardımcı olabilecektir.Eğer burunda tıkanıklık söz konusu ise tedaviye gelmeden evvel hasta burun spreyide uygulayabilir.

Diş Hekimliğinde Sedasyon
Sedasyon altında uygulanan diş tedavilerinin başta diş hekimi korkusu olmak üzere, aşırı seviyede öğürme refleksi, diyabet, hipertansiyon, bazı kalp ritmi bozuklukları gibi kronik sağlık problemlerinin varlığı ve uzun tedavi seansları gibi durumlarda daha çok tercih edilebilmektedir. Çeşitli ilaçların kullandığı yöntem, ağrıyı kesen bir işlem değildir. Uygulamadan sonra lokal anestezi ile işleme devam edilir. Hekime çalışma alanında kolaylık sağlayan bu yöntem, hastanın da tedavi sürecini stressiz atlatmasını sağlamaktadır.
Sedasyon ile tedavi öncesinde korku kaynaklı şeker yükselmesi-düşmesi, hipertansif kriz, bayılma, kusma veya uzun tedavi seanslarının getirdiği yorgunluk gibi sorunlar ile karşılaşılmamaktadır.Diş tedavisi bittiğinde hastalara verilen ilaçların kesilmesi ile sedayon sonlandırılır. Hastalar kısa süre dinlendirildikten sonra gönderilir. 

Diş Fırçalarken öğürme refleksiniz meydana geliyorsa;
-Her zaman burundan nefes alarak dişleri fırçalamaya çalışınız.

-Dudaklarınızı kapamadan diş fırçalayınız.

-Fırçalamadan önce soğuk suyla ağzınızı çalkalamak faydalı olabilir.

-Önce rahat fırçaladığınız bölgelerden fırçalamaya başlayınız, her gün ufak ufak başka bölgeleri de fırçalamaya çalışınız. Böylece biraz zaman alsa da bir süre sonra tüm ağzınızı fırçalar hale gelebilirsiniz.

-Küçük başlı fırçalar kullanmanız sizi rahatlatacaktır.

-Elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız düşük devirde fırçalamak faydalı olacaktır.

-Çok az macun kullanınız veya doktorunuza danışarak macunsuz fırçalayınız. Macunu suyla ıslatmadan ve köpürtmeden dişlerinizi fırçalayınız.Köpürtmek bulantınızı daha da artırır.