Yüz profilini oluşturan diş ve çene yapısı, yüz estetiği açısından en az burun şekli kadar önem taşıyor. Fakat bazı durumlarda diş dizilimi ve diş özellikleri sebebiyle çene yapısında bazı bozukluklar meydana gelebiliyor.

Yüzün diğer kısımlarıyla uyum içinde olması gereken çenede, estetik ve fonksiyonel problemler oluştuğunda, uygunsuz çiğneme, ısırış, konuşma ve solunum bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Ortognatik cerrahi yüz kemiklerindeki iskeletsel ve dişsel bozuklukların düzeltilmesiyle ilgili bir ameliyattır.

ORTOGNATİK CERRAHİ HANGİ
DURUMLARDA UYGULANABİLİR?

-Alt çenenin önde, geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda,

-Alt çenenin bir tarafının veya tümünün az gelişmiş olduğu vakalarda,

-Üst çenenin önde, geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda,

-Üst çenede gelişim azlığında,

-Alt çene ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmemesi ( open bite),

-Çene ucunun ileride ya da geride olması ve küçük veya büyük olması durumlarında,

-Elmacık kemiklerinin olması gerekenden büyük, küçük, önde veya geride olması durumunda,

-Kaza ve tümör nedeniyle çenelerin şekil ve yapısının bozulması,

Bu tip çene ameliyatlarını Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi alanında uzmanlığını yapmış diş hekimi kökenli cerrahlar yapabilir.

Ortognatik tedavi, tel tedavisi ve cerrahi işlem olmak üzere iki aşamadan oluşur. Hastanın ameliyat sonrasında da kısa dönem tel tedavisi görmesi gerekir.Böyle durumlarda da hastanın ameliyata braket (sabit diş teli) takılı şekilde girmesi gerekmektedir.

Ortognatik cerrahi öncesi tel tedavisi için uzman doktorlar tarafından yapılan planmadır.Planlamada hastadan ölçüler alınır, hastanın fotoğrafları çekilir, gerekli filmler (panoromik, sefalometrik ve ihtiyaç doğrultusunda tomografi) çekilip analizler yapılır. Ortognatik cerrahi öncesinde de hastadan tekrar alınan ölçüler üzerinde tekrar bir çalışma yapılarak , ameliyat sırasında kullanılacak olan rehber splintler hazırlanır.

AMELİYATSIZ TEL TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Diş doktorunuz yaptığı analizlerde, ortognatik operasyona ihtiyacınız olduğunu söylemiş ise, ameliyatlı tel tedavisi, gerek estetik gerekse fonksiyonel açıdan ideal tedavi olacaktır.

ORTOGNATİK CERRAHİ İŞLEMİ NASIL OLUYOR?
KİM TARAFINDAN YAPILIYOR?
Bu tür vakalarda ortodonti uzmanı ve maksillofasiyal cerrah birlikte çalışır. Ortognatik cerrahi ameliyatları tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyatı gerçekleştiren kişi maksillofasiyal çene cerrahi uzmanıdır. Bu tür ameliyatlar estetik değişimin yanı sıra özellikle çiğneme fonksiyonu kazandırmak için yapılmaktadır, bu sebeple çene kapanışı ve fonksiyon bilgisi bulunan diş hekimliği eğitimi almış çene cerrahisi ve maksillofasyal cerrahi uzmanı tarafından yapılması önerilmektedir.

Ortognatik cerrahi; çene ameliyatını ve ortodontik tedaviyi içerir. İlk olarak, ortodontik tedaviye başvurularak dişlerin çeneye uygun şekilde konumlandırılması sağlanmaktır. Sonrasında ortodontik tedavi devam ederken ameliyat yoluyla çenelerin birbirine ve yüze uygun hale getirilmesi sağlanır.

Bu tür operasyonlar çene cerrahları tarafından çok uzun zamandan beri ülkemizde yapılır. Ortodontistlerin çalıştığı belirli cerrahlar vardır. Bu cerrahlar ameliyatları başarılı bir şekilde yapar.
Ameliyat ağız içinden yapılır. Yüzünüze kesinlikle bir müdahale olmaz. Bu yüzden herhangi bir ameliyat izi kalmaz.

ÇENE AMELİYATI SONRASI AĞRI OLUR MU ?
Ameliyat sonrasında size ağrı kesici yapılacaktır.1-3 gün giderek azalan bir ağrınızın olması normaldir.
Kemiklerin kaynaşması için çeneler 1 hafta kadar lastiklerle bağlı kalacaktır. Bu süre içerisinde sıvı beslenme yapılır. Operasyondan 1 hafta sonra tekrar kontrole gidilir.
Bu kontrolde ağzınız açılır ve açıp-kapama egzersizleri öğretilir. Ortodontik tedavi (ortalama 4 ay) daha devam eder ve sonra diş telleriniz çıkar.