Düzenli yapılmayan ağız bakımının sebep olduğu en yaygın problem diş taşları ya da bilinen adıyla diş tartarlarıdır. Üstelik şöyle bir kısır döngü var ki, doğru yapılmayan ağız bakımı diş taşına sebep olurken diş taşları da başka hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bunun da sebebi ağızda bulunan saydam ve yapışkan bir tabaka olan bakteri plağıdır. Günde iki kez fırçalama olmadığı takdirde saydam ve yapışkan olan bu plak tükürükle beraber karışarak diş yüzeyine yapışır. Diş yüzeyinde sert ve pütürlü bir tabaka oluşur. Bu tabaka ise diş taşı olarak bilinen tartardır ve diş hekimi müdahelesi olmadan geçmesi mümkün değildir.

Tükürüklerin diş taşı oluşumunu hızlandırdığını biliyor muydunuz?
Tükürüğün içinde bulunan kalsiyum ve fosfat iyonları bakteri plağının etkisiyle yapışarak zamanla dişte bir tabaka oluşmasına sebep olur. Bir de bunlara doğru yapılmayan ağız bakımı da eklenince diş taşlarının oluşması kaçınılmaz oluyor. Üstelik oluşan taşlar geçirgen, sert ve pürüzlü bir yapıda olduğu için diş plağı sürekli yapışacaktır. Bu yüzden diş taşı temizliği asla ihmal edilmemesi gereken ciddi bir diş problem olduğu unutulmamalıdır.
Eğer düzenli diş bakımı ve diştaşı temizliğimizi yaptırmazsak,diş taşı miktarı artar, dişeti çekilmesi artar. Dişlerin araları açılır. Açılan bölgelere diş taşı birikimi devam eder. Çekilme daha da artar. Birikimin fazla olduğu yerlerde çürük başlangıcı da olabilir. Olayın sonunda aslında kemik erimesi de olmuştur, fakat diş taşı dişlerin hareketini ve dişeti çekilmeleri sonucu arada oluşan boşlukları kamufle eder. Diş çekilecek duruma bile gelmiş olabilir. Hasta durumun ciddiyetinin farkında olmayabilir. Diş taşı temizliği yapıldığı zaman dişler ve arada kalan boşluklar, dişeti çekilmeleri, her şey gün ışığına çıkar. Dişlerin sallanmaları daha da belirgin hale gelir. İşte böyle bir durumda hastayı, diş taşının faydalı olmadığına inandırmak zor olabilir. Çünkü diş taşı temizliği sonrası hastanın, dişlerim sallanmıyordu, temizlettim sallanmaya başladı, araları açıldı, yemek kaçmıyordu, kaçmaya başladı, soğukta hassasiyet olmaya başladı gibi şikayetleri başlar. Bunu engellemek için mümkünse hastaya diş taşı temizliğinden önce bilgi vermek gerekebilir. Evet doğru, diş taşı temizliğinden sonra dişeti sağlıklı olabildiği seviyeye gelecektir. Diş taşı sebebiyle çekilen dişeti, diş taşı uzaklaştırıldığında kolay kolay eski yerine gelmeyebilir. Dolayısıyla diş kökünün bir kısmı açıkta kalabilir ve hassasiyete sebep olabilir. Daha önce diş taşı ile dolu olan diş aralarınız boş kalabilir. Ama bunlar diş taşının faydaları değildir. Temizlenmediği takdirde daha da artacak olan diş taşının verdiği zararlardır. Diş taşı uzaklaştırıldıktan sonra, doğru fırçalama tekniklerini öğrenerek dişetlerinizin en sağlıklı ve doğal formuna geri dönmesine yardımcı olabilirsiniz
Diş taşı birikiminin tek zararı tabii ki sadece bu değildir. Diş taşı olan yerde dişeti iltihabı olacaktır. İltihaplı bölgede kanamalar ve kötü koku da olacaktır. Kötü koku, ister istemez kişinin sosyal yaşamını etkileyecektir. Ayrıca fırçalarken, kanadığı için fırçalamayı bırakmak da doğru sandığımız yanlışlardan biridir. Dişlerimizi fırçalamadığımız sürece, iltihap ve kanamaya sebep olan faktörleri arttırmaya devam ediyor olacağız ve durum yine bir kısır döngü halinde ilerleyecektir. Doğrusu, çok bastırmadan dişetlerimizi de dişlerimizle beraber fırçalamak ve iltihabın dışarı akmasına izin vermek olacaktır. Böyle bir durumdan kısa sürede kurtulmanın yolu yine, diş taşı temizliğinizi yaptırmak ve kişisel ağız hijyen yönteminizi öğrenip, bunu sürekli uygulamaktan geçiyor.

Diş taşı oluşumunu tetikleyen yiyecekler ise ;
• Kalsiyum, fosfor, bikarbonat, proteinler,
• Şekerli yiyecekler,
• Asitli ve kafeinli içecekler,
• Karbonhidratlar ve nişastalı gıdalar,
• Yumuşak gıdalar,

Diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Özel ultrasonik cihazlar yardımıyla ve yüksek frekansta titreşim vererek diş taşları hekim tarafından temizlenebilmektedir.Diş eti içinde oluşan subgingival diş taşlarının temizliğinde, detartraj ve diş eti küretajı yapılmaktadır. Diş eti küretajı, diş eti içindeki sağlıksız dokunun alınması işlemidir. Bu işlem, ağız ve diş sağlığı için altı ayda bir yapılmalıdır. Diş eti seviyesinin üzerinde oluşan diş taşları, diş eti cebinde oluşan diş taşlarına oranla daha hızlı ilerlemektedir. Bu nedenle, daha sık temizlenmesi uygun olacaktır.