Öncelikle bilinmesi gereken durum ortodonti tedavi gerekli bir tedavi midir. Veya hangi durumlarda gereklidir. Hastalar çoğunlukla estetik rahatsızlık nedeniyle bu tedaviyi yaptırmak isterler.Ancak tedaviyi yapan uzman doktor dişleri düzelterek hem estetiği hemde kaybolan fonksiyon ve fonasyonu geri kazandırmaktadır. Yani hem daha etkin bir çiğneme hemde konuşma bozukluğunuda ortadan kaldırmaktadır.

Bu tedavi ortodontik tedavi olarak isimlendirilmektedir. Ortodonti, çocuk ve erişkin hastalarda dişlerin ve çenelerin şekil bozukluklarının önlenmesi, mevcut bozuklukların düzeltilmesi ve hastalara daha iyi bir estetik, düzgün konuşma ve fonksiyon kazandırılması amacıyla uygulanan diş hekimliği dalıdır.
Hastalar arasında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de ana dişlerin sürmesini beklemek ve sonra ortodonti uzmanına gitmektir. Bu yanlış çünkü bazı durumlarda yani hem diş hem de çene bozuklukların mevcut olduğu durumlarda daha erken dönemlerde bu tedaviye başlamak gerekmektedir.Bu sebepten ötürü süt dişler tamamlandıktan sonra düzenli aralıklar ile diş hekimi kontrolüne gitmek çok önemlidir.İlerleyen dönemlerde çene bozukluklarının eşlik ettiği durumlarda çene ameliyatlarına gerek kalmadan dişlerin düzelmesi açısından erken müdahale önemlidir.

Çene ve diş bozukluklarının erken dönem ipuçları;
- Ağızdan solunum(burun tıkanıklığı)
- Parmak emmek
- Aşırı önde konumlanmış dişler
- Erken süt dişi kayıpları
- Çapraşık konumlanmış dişler
- Aşırı ileride veya aşırı geride dişler

Merak edilen konulardan biride düzeltilen dişler eski haline döner mi?

Bu tedavi ortalama 6 ay ile 3 yıl arası sürmekle birlikte, karma dişlenme dönemindeki hastalarda daha da uzun sürebilmektedir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra hastaya çeşitli plaklar verilir. Bu plaklar doktorun söylediği süre zarfında düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu durumda dişlerin yeniden bozulması sık karşılaşılan bir durum değildir.