Genellikle diş hekimleri hastalarına kişiye göre değişmek ile birlikte orta sertlikte bir diş fırçası kullanılmasını tavsiye eder. Ancak diş teli kullanan bireylerde yumuşak fırçaların kullanılması çok önemlidir. Elektrikli diş fırçaları da orta hızda kullanıldığı takdirde dişleri temizlemeye yardımcı olur. Şarjlı fırçalarda dikkat edilmesi gereken durum fırçanın sert kısımlarının diş tellerine çarparak zarar vermesi engellenmelidir.

Aynen normal bireylerdeki gibi günde 3 defa diş fırçalamaları yeterlidir. Bazı hastalar diş hekimi önerisi doğrultusunda ara yüz fırçaları da kullanabilirler.

Diş fırçalama dışında ağız suları (gargaralar) ve diş ipi kullanımı da diş temizliğine yardımcı olacaktır. Diş teli kullanan hastalara özel olarak üretilen tek ucu sertleştirilmiş özel diş ipleri kullanılabilir.

Ortodonti tedavisi gören hastalar diş ve braket temizliğini tam anlamı ile doğru yapıp yapmadığını kendi ortodonti uzmanına göstererek daha olumlu bir sonuca ulaşır.

Ağız içerisinde dişlerin ve diş tellerinin zarar görmesini engellemek için sadece bakım değil yenilen yiyeceklere de dikkat etmek çok önemlidir.

Kabuklu yiyecekler, yapışkan yiyecekler, şekerli yiyecekler… vb. gibi ürünler dişlere ve diş tellerine zarar vermektedir.

Sonuçta hastalar çokta kısa olmayan bir süre boyunca diş telleri kullanmaktadır. Dolayısı ile hem tedavinin başarısı hem de tedavi sonrası dişlerin sağlığı açısından ağız içi temizlik ve bakıma dikkat etmek çok önemlidir.