Diş teli tedavisinde, teller dişlere braket denilen ufak metal parçalarla tutturulmaktadır. Braketler ise dişlere tedavi sonrasında çıkabilmesi kolay biyolojik yapıştırıcılarla yapıştırılır. Yıllar ilerledikçe bu teknoloji gelişmiş ve eskisine nazaran daha sağlam braketler ve yapıştırıcılar üretiliyor olsa bile bu braketleri kullanırken kaçınmanız gereken bazı yiyecekler vardır.

Diş teli kullanan hastalarda dikkat edimesi ve bilinmesi gereken durum yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.Bu sebeple ortodonti tedavisi gören hastalar özellikle lokum,sakız tarzı gıdalardan olabildiğince uzak durmalıdır.

Ağız içerisinde tel olan hastalar özellikle yemek esnasında ısırma hareketi yapmamalı, sert bir meyve ya da yiyecek yememeli, yiyecekler mümkünse bölerek, keserek yenmelidir. Genellikle çatal-bıçak ile yenebilecek yemekler tercih edilmelidir. Dikkat edilmezse tellere zarar verir ve düşmesine sebep olabilirsiniz. Özellikle tellerin ilk takıldığı haftalarda çok yumuşak yiyecekler yenmesi tedavinin süresi ve başarısı açısından oldukça önemlidir.
Hangi yiyeceklerden kaçınmalıyız ?

- Asitli içeceklerden (kola,soda...) kesinlikle uzak durmak gerekir.     

- Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. 

- Özellikle elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. 

- Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerez tarzı yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

- Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.