Çürüğe Bağlı Diş Eti Şişmesi
Bu tarz şişliklerin nedenleri ya enfeksiyona bağlı apseleşme ya da iki dişin arasındaki çürük boşluğuna sıkışmış besinlerdir.
Çürüğe bağlı bir şişlik varsa sadece o bölgede görülür, ağız içinde başka yerlerde şişlik yoktur.
Çürük dişin olduğu yerde, iki dişin arasına besin sıkışması ile birlikte diş eti şişmesi oluşabilir.

20 ‘lik Dişe Bağlı Diş Eti Şişmesi
20 ‘lik dişler sürerken, eğer çenede bu dişler için yer yoksa sorun teşkil eder hale gelirler. Perikoronit adı verilen bu tabloda diş üzerindeki veya çevresindeki diş eti şişik ve hassas bir durumdadır.

Ağız açıp kapatırken ağrı, iltihaplanma, diş etinin yaralı görünmesi gibi durumlar 20 ‘lik dişe bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerdir.

20 ‘lik dişler çenede diş dizisinin en sonunda bulunurlar dolayısıyla bu şikayetler de dişlerin en gerisinde ortaya çıkar.
20 ‘lik dişler bu gibi sorunlara yol açıyorsa en kısa zamanda çekilmeleri gerekir.

Çürüğe Bağlı Olmayan Diş Eti Şişmesi
Gerçek diş eti şişmesi (gingival hiperplazi) tablosudur. Şişliğe neden olan bir çok neden vardır. Bunlar örnek olarak eksik ağız hijyeni, ilaç kullanımı, gebelik, iltihaplanma, vitamin eksikliği, lösemi, kanser sayılabilir.

-Diş Eti Rahatsızlığı
Diş eti şişmelerinin en çok nedenlerinden olan durum diş eti rahatsızlıklarıdır. Çoğunlukla eksik ağız hijyenine bağlı olarak gelişen diş eti rahatsızlığına diş etinin verdiği tepki olarak ortaya çıkar.
Dişeti kırmızı, kanamalı, ödemli görünümdedir.
Başlangıçta düzenli fırçalamayla iyileşir ancak ilerlemişse bir dişeti tedavisi durumu hızlıca çözer.
Dişeti rahatsızlıklarının çözümü için diş taşı temizliği başlangıç aşamasıdır. İlerlemiş vakalarda küretaj adı verilen diş etinin daha derinlerini temizlemeye yarayan işlemler yapılır.

-Ağız Solunumu
Burun yerine ağızdan soluyanlarda ve geceleri ağız açık uyuyanlarda diş eti problemlerinin görülme olasılığı çok yüksektir. Çünkü ağız açık olduğunda özellikle ön grup dişler tükürükle yıkanamaz, ağız kuru kaldığı için temizlenemediğinden, bu durum diş eti şişliklerine ve rahatsızlıklarına neden olur.

Ağız solunumunu engellemeden bu problemleri çözmek neredeyse imkansızdır.
Böylesi bir rahatsızlığı olan kişilerin K.B.B uzmanına muayene olarak, burundan solumaya engel olan ne varsa öncelikle onu tedavi ettirmesi gerekir.

-İlaç Kullanımı
Bazı ilaçlar diş etlerinde büyümeye ve şişliğe neden olurlar. En temel olanları kalsiyum kanal blokerleri, immünosupresanlar ve antikonvülsanlardır.
İlaca bağlı şişliklerde ağız hijyeni durumun ilerlememesi adına çok önemlidir. Eğer ağız hijyeni iyi değilse şiş olan bölge ve çevresi temizlenemeyecek ve şişlik daha da artacaktır.

-Gebelikte Diş Eti Şişmesi
Gebelikle birlikte artan hormonlar diş ve etlerinde plağa karşı aşırı yanıt gösterilmesine sebebiyet verirler. Eğer kişide eksik ağız hijyeni de varsa diş etinin şişme derecesi iyice yükselir.

Bu yüzden gebelerin ve gebelik düşünenlerin ağız hijyenine son derece dikkat etmeleri gerekir. Eğer çürük dişleri varsa en kısa zamanda tedavi edilmeli, problemleri ortadan kaldırılmalıdır.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer ?
Eğer diş çürüğüne bağlı bir şişlik durumu varsa en kesin çözüm tedavi olmaktan geçer. Nasıl ki şişliğin sebebi mikroorganizmalar ve besin artıklarıysa; bunları temizlemek için fırçalamak ve tuzlu suyla gargara yapmak bölgedeki besin artıklarını ve mikroorganizmaları uzaklaştıracağından bir nebze fayda sağlanabilir ama çoğunlukla bu teknikler işe yaramaz.

Diş eti şişmesinin sebebi çürüğe bağlı değil, diş eti rahatsızlığına bağlı ise en kısa zamanda bir hekime muayene olmalı ve rahatsızlığın sebebine göre bir tedavi planı çizilmelidir.
Unutulmamalıdır ki diş eti rahatsızlığı çok ciddi bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde diş eti ile başlayan harabiyet, çevre dokulara yani kemiğe ilerler ve zamanla dişler sallanmaya başlar.