Dişeti ağrısına sebep olan birçok faktör vardır. Sağlıklı olan diş etleri pembe renktedir. Eğer dişetleri  kırmızı veya mor renkteyse bir sorun var demektir. 
Diş eti çekilmesinde ise diş etleriniz gözle görülür bir biçimde yukarı ve aşağı yönde kaymış olur.Bu durumda kesinlikle bir dişeti uzmanına görünmek gerekmektedir.

Diş Eti Ağrısına sebep olan faktörler nelerdir?

1-Diş Eti Çekilmesi
Diş eti ağrısının en yaygın nedenlerinden biri diş eti çekilmesidir. Tıp dilinde gingival resesyon olarak ifade edilmektedir. Dişin, diş eti dokusundan geri kalacak şekilde çekilmesi şeklinde tarif edilir. Yaşlılık, dişlerin çok sert fırçalanması, kalıtsal etkenler, sigara kullanımı ve çeşitli hormonal değişimler diş eti çekilmesini tetikleyen unsurlardır.
Diş etindeki ağrı tek başına diş eti çekilmesini işaret etmez. Eğer ağrı ile birlikte diş kökünde hassasiyet, kanama gibi olumsuzluklar eşlik ederse kesinlikle diş hekimine müracaat edilmelidir.

2-Dişlerin Sert Fırçalanması
 Diş etleri, dişlerin yanlış veya sert fırçalanmasından olumsuz şekilde etkilenebilmektedir. Özellikle dişin gün içinde çok sık fırçalanması, sertleşmiş diş fırçalarının kullanılması gibi etkenlerden ötürü diş etinde hasar oluşabilmekte ve diş eti ağrısı şikayetine yol açabilmektedir.
Diş fırçalamasının sonucunda oluşan diş eti ağrıları genellikle geçicidir. Ancak diş eti dokularında fırça darbesinden dolayı ciddi yaralanmalar oluşmuşsa diş hekimine başvurulmalıdır.

3-Diş Etinde Oluşan Hasarlar
Diş etleri anatomik açıdan hassas yapıda olduklarından en ufak darbelerde dahi zarar görebilmektedirler. Kimi zaman tüketilen sert bir gıda dahi diş etinde hasar meydana getirmekte, diş etinde ağrı problemine sebebiyet verebilir. Eğer darbe çok ciddi bir boyutta değilse, endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.

4-Sigara Alışkanlığı
Sigaranın içeriğindeki zararlı maddeler, ağız içindeki yapılarımıza zarar verir. Dil, diş eti, dişler sigaradan olumsuz etkilenebilir. Diş eti ağrısının altında yatan neden sigara kullanımı olabilir. Olası diş eti problemlerini önlemek için sigaradan uzak durmakta fayda vardır.
Bunların dışında hamilelik döneminde ve normal zamanda yetersiz ağız bakımı da diş etinde ağrı meydana getirebilmektedir.

Dişeti Ağrısını Nasıl Engellerim? 
Öncelikle ağrının sebebi önemlidir. Eğer diş eti ağrısının sert diş fırçalamaktan veya tüketilen sert gıdalardan ötürü olmadığı düşünülüyorsa, muhakkak uzman hekime gidilmelidir. Eğer basit etkenlerden kaynaklı diş eti ağrısı söz konusu ise birkaç tedbir ile bunun önüne geçebiliriz:

- Yumuşak Başlıklı Bir Diş Fırçası Kullanmak
Sert diş fırçası yerine yumuşak başlıklı diş fırçaları ile diş temizliği yapılmalıdır. Aynı zamanda dişlerin hafif hareketler fırçalanmasına, sert olmamaya da dikkat edilmelidir. Dişlerin beyazlayacağını düşünerek sert fırçalamak kesinlikle dişetlerine zarar vermektedir.

- Sigaradan Olabildiğince Uzak Durmak
Sigaranın bütün vücutta olduğu gibi ağız içi sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Olası diş eti hastalıklarını, ağrısını önlemek için sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

- Tuzlu Su İle Gargara Yapmak
Tuzlu su gargarası, diş etlerini yumuşatarak ağrıyı dindirici bir etki gösterir. 

- Bol Vitaminli Gıdaların Tüketimi
Dişlerimiz ve diş etlerimiz için alınan vitamin etkilidir. Bol miktarda vitamin alımı, diş eti ağrısını oluşmasını engeller veya azaltır. Özellikle C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketimi, diş etlerimizin daha sağlıklı olmasını sağlayarak hem hali hazırdaki ağrıyı hem de doğabilecek daha ciddi sorunları önleyecektir.