Dişlerde özellikle bizim kole diye adlandırdığımız dişetlerine yakın bölgelerde çentik şeklinde sarı kahverengi renkte mine dokusunda oluşan diş kayıpları oluşabilmektedir. Hastalar genellikle soğuk ve sıcağa, sert cisimlere temasta hassasiyet, asitli ve tatlı besin yendiğinde dişlerde kamaşma, sızı şikayeti ile diş hekimine başvurur.Bu durum ayrıca  dişlerin görünümü ve fonksiyonu bozduğu gibi diş etinde biraz çekilmeye sebebiyet vermektedir.Bu durum kalıtımdan kaynaklanabileceği gibi genellikle diş fırçalarken ya da beslenmede yapılan bir dizi hatadan kaynaklanabilir.
Genetik durum bir yana genellikle iki ana nedenden kaynaklanabilmektedir;

1- Çok sert diş fırçalama
 Hastalar ne yazıkki sert fırçalayınca dişlerinin daha beyaz olacağını düşünmektedirler.Ama bu doğru bir yaklaşım değildir.Çok sert fırça kıllarına sahip bir diş fırçası kullanma, çok bastırarak, yana doğru ya da yukarı aşağı çok sert hareketlerle fırçalama, 2 dakikadan uzun sürelerle diş fırçalama, gün içerisinde çok fazla sayıda diş fırçalamanın faydasından çok zararı olabilmektedir.Dişlerimizi orta sertlikte veya dişetlerinin hassas olduğu durumlarda yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası ile fırçalamak daha faydalı olacaktır.Ayrıca günde iki kez ikişer dakikalık fırçalama yeterli olmaktadır.

2- Asitli, şekerli gıdalar tüketme
Asitli yiyecek ve içecekler aşırı düzeyde kullanıldığında dişleri aşındırır. Bu gıdalar yenildikten hemen sonra diş fırçalanmamalıdır. En az bir saat geçmelidir. Yoksa yumuşamış diş minesine fırçalama işlemi zarar verir. Yemek arasında su içmek bu olayın oluşmaması açısından yararlı olabilmektedir.Meyveler(portakal,greyfurt..) küçük parçalara ayrılarak yenmelidir. Asitli içeceklerin pipet ile içilmeside dişlere doğrudan temas etmediği için daha doğru bir seçenektir.Süt ve yumurta gibi florürden zengin gıdalarla beslenme ve florürlü ağız gargaraları kullanmak fayda sağlar.
Reflü ve kusmaya yol açan alkol alımı ve çeşitli hastalıklar nedeni ile mide asidinin dişleri erozyona uğratması da üçüncü bir nedendir. Tükürük salgısının yetersiz olduğu hastalık ve durumlarda bu aşınmaya sebep olmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir ?

*Hastalara diş fırçalama eğitimi verilir.
*Hassas dişlere özel diş macunu ve yumuşak diş fırçası önerilir.
*Ağıza florür uygulaması tedavide kullanılır.
*Aşınmalar diş siniri gibi derin dokulara ulaştığında, dişlerde hassasiyet geliştiğinde yada estetik açıdan kabul edilemez bir görünüm aldığında dişlere restorasyon beyaz dolgu ya da porselen lamina yapılır.