Dişlerimizde meydana gelen hassasiyet, sıcak veya soğuk yiyecekler tükettiğimiz esnada ortaya çıkan sızı şeklindeki ağrılardır. Bu durum, dişin daha yumuşak iç kısmı olan ‘dentin' açığa çıktığında oluşmaktadır. Hassasiyet, aynı zamanda dişeti çekilmesi ve diş minesi aşınması gibi sorunların sonucu olarak da zaman içerisinde gelişebilen bir durumdur.

Dişlerimizde meydana gelen hassasiyete birçok durum sebep olabilir. Bunlardan en çok öne çıkan sıkıntılar;

Ağız içerisindeki çürük dişler: Dişlerde hassasiyet hissedildiği durumların başında dişlerdeki çürükler geliyor. Çürüyen dokunun diş minesine zarar vermesi hassasiyet oluşumuna neden oluyor. Ve bu durum tedavi edilmezse daha şiddetli ağrılar oluşabilir.
Diş etlerinde çekilmeler: Diş eti çekilmelerde diş kökünün açığa çıkmasına neden olarak hassasiyet meydana getirmektedir.
İltihaplı dişetleri: Düzensiz yapılan ağız ve diş bakımı, dişleri fırçalamama sonucunda dişlerde kalan yiyecek artıkları, bakteri ve tartar oluşmasına neden olabiliyor. Bu durumda diş eti iltihaplanmasına ve dişlerde hassasiyet meydana gelmesine neden oluyor.
Bruksizm: Bruksizm yani diş gıcırdatma, dişin en dış tabakası olan mine tabakasının zarar görmesine neden olarak dişlerde hassasiyet oluşturabiliyor
Ağızdaki eski dolgular: Ağız içerisindeki uzun süredir mevcut olan dolgulu dişler zamanla yenilenmeye ihtiyaç duyabiliyor. Ve diş hassasiyeti oluşturuyor. Bu dolgularında değişmesi gerekebilir.
Hatalı diş fırçalama: Kullanılan diş fırçası kıllarının sert olması, fazla macun kullanımı veya hatalı fırçalama sonrasında diş eti çekilmeleri oluşabilmektedir. Bunun sonucunda da diş hassasiyetleri oluşabilmektedir.

Dişlerdeki Hassasiyeti nasıl önleyebiliriz;
• Soğuk ve sıcak gıdaları bir arada tüketmemeliyiz.
• Hassas dişler için üretilen diş macunlarını kullanmaya dikkat edebiliriz.
• Diş fırçalarken yumuşak diş fırçaları kullanmamız ve dişleri yumuşak hareketlerle fırçalamamız faydalı olabilir.
• Asitli içeceklerden uzak durmalıyız.
• Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayarak ağız içi temizliğini sağlayın.
• Ağız gargarası kullanımı fayda sağlayabilir.
• Bol su içmek önemlidir.
• Flor içeren ağız bakım ürünlerini tercih edin.
Diş hekiminiz, varsa çürük tedavisi ile ya da  günlük ağız bakım alışkanlığınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda bazı basit değişiklikler yaparak dentinin daha fazla açığa çıkmamasına, hassas dişleriniz için bakıma ve sızının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Diş hassasiyeti önemli problemlerin göstergesi olabilir. Dikkate alınmazsa altta yatan sorun ilerleyip daha büyük problemlere yol açabilir