Diştaşları veya halk arasında bilinen ismiyle tartarlar. Çene kemiği, dişetleri ve dişlerin bir numaralı düşmanları...

Diş taşı, kişinin ağız hijyenine yeteri kadar bakmadığı ve düzenli olarak dişlerini fırçalamadığı durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Dişlerinin yeterince temizlenmediği durumlarda dişlerde bakteri plağı dediğimiz yapılar oluşur ve bu plaklar diş taşı olarak adlandırılır. 

Oldukça sağlıksız bir görünüme neden olan diş taşları, dişlerin hem ön yüzeyinde hem de arka yüzeyinde sarı lekeler olarak görülebilir. Özellikle alt ön dişlerin arka yüzeyleri ve tükürük bezlerinin ağza açıldığı bölgelere yakın olan dişlerde görülmek ile birlikte bütün dişleri de etkileyebilmektedir.

 Diş taşı oluşumunun sebepleri nelerdir?

-Yetersiz ve düzensiz ağız bakımı

-Ara yüzler için diş ipinin kullanılmaması

-Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi,

-Kişinin tükürük yapısı diş taşı oluşumuna neden olur. Diş taşları en çok tükürüğün yoğun olarak biriktiği yerlerde görülür.

-Ağız içinin ve dişlerin özellikle arka yüzeylerinin yeterli düzeyde fırçalanmaması

Diş taşları ne gibi olumsuzluklara sebep olur?

-Diş taşı diş çürüğü oluşma ihtimalini artırır.

-Diş taşının fazla olduğu yerlerde dişeti çekilmesi de artar. Dişlerin arasında boşluklar oluşur ve bu bölgeler de büyük bir hızla diş taşı ile kaplanır.

-Diş taşları diş eti iltihaplarına neden olabilir. Durum daha da ciddileşebilir.

-Diş taşları, dişler arasındaki kemiklerde kayıplar olmasına neden olur. Bu dişlerde mobilite(dişlerin sallanması) ve ileride diş kayıplarına yol açabilir.

-Diş taşları dişlerdeki hasarı sakladığı için tedavi sürecinin gecikmesine neden olabilir.

Diş taşı tedavisi için yapılacak en doğru işlem bu sorunların oluşmaması için önlem almak olacaktır. Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayarak, düzenli aralıklar ile diş ipi kullanarak diş taşı oluşumlarını uzun süreli bir biçimde engelleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra senede 2 kere diş doktorunuza muayene olarak da diş sağlığınızın uzun süreli koruyabilirsiniz.
Halk arasında diştaşları temizlenince daha çok artacaktır veya dişlerim aşınır zarar görür gibi inanışlar vardır. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir.Diş hekimi kişiye zarar verecek hiçbir işlem uygulamayacağı gibi bu diştaşlarının birikimi yukarıda da bahsettiğim gibi daha büyük sorunlar oluşturacaktır.