Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala on iki ayın sultanı olan bu dönemde ülkemize milletimize esenlik ve ailelerimize de bereketli günler diyerek yazıma başlamak istiyorum. 16 Nisan referandumundan sonra ekonomik ve sosyal anlamda kısmi bir normalleşme sürecine girmiş bulunmaktayız. Adalet ve Kalkınma Partisinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul sonucunda Cumhurbaşkanımız parti başkanlığına geri dönüş yaparak yeni bir sayfa açılmış oldu.

Bu süreçten sonra özellikle hükümet ve kabine içerisinde yapılacak değişiklikler, hizmet yarışı ve kan değişimi noktasında bir beklenti düzeyini ortaya çıkarmıştır. Özellikle ülkemizin bir çok alanında yapılan yatırım ve kalkınma faaliyetlerinin yanı sıra eksik görülen sektörlerde ve uygulama alanlarında revizyon ve yeniden yapılanmayı bir kat daha önemli hale getirmiştir.

Ülkemizde özellikle eğitim sisteminin en alt temelden en üst noktaya kadar süreç ve sistem anlamında tekrar gözden geçirilmesi en acil uygulamalardan biri olması gerektiğini düşünmekteyim. Günlük ve kısa vadeli değişimler, atama politikaları, sözleşmeli ve ücretli öğretmen alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar ile beraber özel eğitim kurumları, kolejler, temel liselerin geleceği masaya yatırılmalıdır. Özellikle öğretmen alımlarında uygulanan mülakat sisteminin objektiflik esasına dayandırılması ve güvenin fazlasıyla adaylara hissettirilmesi en gerçekçi şekilde uygulanması güven ortamının aşılanması yönünden önemlilik arz etmektedir. Ayrıca KPSS sisteminde düşünülen yenilikler ve devletin alabileceği kadro sayısını kamuoyuna açıklaması sınava katılacak adayların kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmaları yönünden ışık tutucu bir süreci teşkil edecektir.

Yüksek başarılar doğru bir sistem ve bu başarıya ulaştırabilecek kadrolarla gerçekleşmektedir. Ehliyet, liyakat ve sadakat üçlemesi yapılacak olan atama ve görevlendirmelerde asla unutulmaması gereken temel nitelikler olmalıdır.

Üniversitelerde artık eğitim ve öğretim döneminin sonuna doğru gelinirken final sınavları ve mezuniyet telaşeleri törenler aileler için bir gurur kaynağını oluşturmuştur. Eğitim ve öğrenim hayatına devam edebilecek öğrencilerimizin planlamalarını doğru yaparak hedeflerine yönelmeleri konusunda tavsiyelerimizi sunmaktayız. Milli Eğitim de il içi öğretmen atamaları başladı. Ayrıca Lisans Yerleştirme Sınavı için son hazırlıklar tamamlanmış durumdadır. Ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerimizin örgün dört yıllık bir fakülteye veya açıköğretim fakültelerinden eğitim hayatlarına devam edebilmelerinin en tele koşulu olan Dikey Geçiş Sınav başvurularının da başlamış olduğunu bir kez daha buradan hatırlatmış olalım.

KPSS alan grubunun sınavı bu hafta sonu gerçekleştirilerek daha sonra adaylarımız kurum sınavlarına başvuru sürecinden geçeceklerdir. Sosyal medyadan bir iş kadının demecini okudum. Verdiği mesajın çok ilginç ve aslında günümüzdeki mevcut durumu doğrular düzeyde olduğunu bir kez daha gözlemledim.

“İş ilanlarımıza başvuran adayların %100´den sadece %1´i aradığımız kriterleri sağlamaktadır” diye geçilen bir mesajda şunu ortaya koymamız gerekmektedir. İş ve güzel bir gelecek için sadece kuru bir diploma geçerli değildir. Onu zenginleştiren tecrübe, bilgi, beceri, iletişim ve kendini geliştirebilir duruma açık olmak iyi bir meslek ve statü sağlamamıza katkı koyacaktır