Farkındalık, farkında olmak güzel ve gerekli bir nitelik. Yaşamın kaliteli olması için de önemli.
İnsan gündelik yaşamın hay huyu içerisinde çoğu zaman sahip olduklarının, içinde bulunduğu fırsatların ve nimetlerin farkına varamayabiliyor. Zora ve sıkıntıya düştüğümüzde hemen üzüntüye ve karamsarlığa kapılıp umutsuz oluyoruz.

Halbuki:
“En karanlık an, şafak sökmeden önceki andır.”
(Paulo Coelho)
....................

“Zaman büyük bir sihirbazdır.”
"Zaman, telafinin ana unsurudur ve zamanın ne getireceğini kimse söyleyemez.”
(Napoleon Hill)
...................
İnsan olarak üzülmek, dövünmek, şikayet etmek, suçlamak bize hiçbir şey kazandırmaz. Bunun yerine iyimser olmak, olumlu düşünmek, anlamaya çalışmak ve çözüm odaklı yaklaşmak daha yararlı sonuçlar doğurur. Unutmayalım: Acılar da mutluluklar da geçicidir...
Gün gelecek, bugün çok üzüldüğümüz şeyler için belki de güleceğiz kendimize.

Çünkü:
“Zaman değişebilir, ancak evrensel ihtiyaçlar sürer.”
“Ne zaman bir talihsizlikle karşılaşsanız onu hemen geçmişte bırakın. Aklınızı gelecek başarılara açık tutun ve geçmişin hatalarının genelde iyi bir gelecek hazırlamak için çalışacağını görün.”
(Napoleon Hill)

DÜN-BUGÜN-YARIN
İnsan için dün, bugün ve yarın bir bütündür ve bunlar iç içedir. Çünkü herkes dünden geliyor, bugünü yaşıyor ve yarına doğru gidiyor. Bugün, dün ile yarın arasında bir tür köprüdür.

“Bizlerle geleceğimiz arasında geçmişimiz durur.”
”İleriyi görebilmek uğruna geriye bakmak, düşünce eyleminin bir başka yolu.”
(Eyvind Johnson)

ZAMANI ´VAR´ YA DA ´YOK´ YAPAN BİZLERİZ
Bir işi yapmayı, bir arkadaşı veya dostumuzu ziyaret etmeyi, bir kitabı okumayı, bahçedeki çiçekleri budamayı ve gübrelemeyi gerçekten istersek, bunları yapmaya zaman buluruz. Ama bunları yapmak gerektiğini kabul etmekle birlikte, yapmaya isteksiz ve gönülsüz isek bir türlü zaman bulamayız. Her defasında bin bir mazeret üretiriz.
"Herhangi bir şey için asla zaman bulamazsınız. Eğer zaman istiyorsanız, bunu siz yaratacaksınız."
(Charles Buxton)

HER DERDİN İLACI ZAMANDIR
Acılar da mutluluklar da geçicidir dedik. O bakımdan dünya yaşamının sürekli değişen koşullarında bizleri üzen şeyler gibi sevindiren şeyler de bir süre sonra son erer.
"Zaman en kötü günü de sona erdirir."
(William Shakespeare)

YAŞADIĞIMIZ ANDA MUTLA OLMASINI
ÖĞRENMELİYİZ
Dünü, iyi ya da kötü olarak yaşadık. Ama bugünü asla ıskalamalıyız. Mutluluğu elden bırakmadan ve özgürlüğümüzden ödün vermeden yaşamak için ne gerekiyorsa yapmak, bizim menfaatimizedir. Yarında hayatta kalırsak, onu da iyi ve güzel olarak yaşama idaresine ve kararlılığına sahip olmalıyız.
“Gönlüm, aranıp dünleri feryat etme.
Zevk al almak için yarınlar icat etme.
Dünler düş olup gitti, yarınlarsa hayal…
Cahilce şu gerçek gününü berbat etme.”
(Ömer Hayam)

GEÇMİŞ, GELECEĞE IŞIK TUTAR
"Geçmiş, geleceğe ışık tutmuyorsa akıl karanlıklar içinde yürümeye başlamış demektir."
(Tocqueville)
“Geleceğiniz çok şeye bağlıdır. Ama en çok size… “ (Frank Tyger)

ÖZSÖZ: "Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre, Allah katında ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. Eskimez din işte budur. Artık o aylar içinde benliklerinize zulmetmeyin. Müşrikler sizinle nasıl topyekün savaşıyorlarsa siz de onlarla topyekün savaşın. Şunu bilin ki, Allah, takva sahipleriyle beraberdir." Tevbe/36)