Kitap okumak,  insan hayatında  en etkili öğrenme ve kişisel gelişim yollarından biridir. Kitap okuma alışkanlığı edinmiş olan ülkelerin günümüzde bunun avantajlarından sonuna kadar faydalandığı görülmektedir. Sahip oldukları bilgilerin %60´ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar.

Düzenli kitap okumanın sağladığı avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Düzenli kitap okuyan birinin sıkılması söz konusu olamaz. Evde, otobüste, metroda canınızın sıkıldığını hissettiğiniz bir anda, bir kitabın kapağını açmak sıkıntınızı gidermeye yetecektir.

2. Vizyona girmemiş filmler hakkında, çok rahat konuşabilirsiniz. Çünkü siz kitabını okumuştunuz.

3. Düzenli olarak kitap okuyan birinin kelime dağarcığı gelişecektir.

4. Ayrıca hafızanızda her duruma uygun düşen alıntılara sahip olursunuz.

Tabii kitabı okumadan kimi düşünürlere/yazarlara/şâirlere atfedilen ama aslında onlara ait olmayan alıntıları da sosyal medyada paylaşmazsınız. Bu da bir fayda olarak değerlendirilebilir...

5. Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler hakkında yeni bakış açıları kazandıracak. Böylece empati yetiniz gelişecek ve çok daha açık fikirli bir insan olacaksınız.

6. Yapılan bilimsel araştırmalar düzenli kitap okumanın beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturduğunu gösteriyor. Bu da sizin daha zeki bir insan olmanız demek.

7. İyi bir okur olmak yalnızlık ile ilgili kötü düşüncelerinizi ortadan kaldıracaktır. Bilakis yalnızlığınızı sevmeye başlayacaksınız. Çünkü kitaplar varken aslında yalnız değilsinizdir...

8. Bilgi birikiminizin derinleşecek ve genişleyecek olması en önemli faydalardan...

9. İnternet mi yok ya da daha kötüsü elektrik mi? Böyle durumlar sizin için sorun olmaktan çıkmıştır. Mum ışığında dahi kitabınızı okuyabilirsiniz.

10. Hediye alması kolay bir insana dönüşeceksiniz. İnsanlar size kitap alacak ve siz de son derece mutlu olacaksınız.

11. Hayatın gerçekleri ve rutini sıkıcı olabilir ancak, kitapların sizlere kurduracağı düşler çok canlı olacaktır...

12. Kitaplar dekorasyon malzemeleri değildir fakat ben kitaplardan daha dekoratif bir nesne de düşünemiyorum. Dolayısıyla evinizi dekore etmek için başka ürünlere ihtiyaç duymayacaksınız.

13. Kitap okumak hiç şüphe yok ki, üretkenliğinizi arttıracaktır.

 

14. İlk kez biriyle buluştunuz ve birbirinizi tanımaya çalışıyorsunuz. Karşınızdaki "kitap okumam/okumayı sevmem" derse, daha fazla zaman kaybetmeye gerek yoktur. Testi geçememiştir...

15. Çok okumanın getirisi olarak sohbet açabileceğiniz bir dünya konu başlığı olacak.

16. Hayatınızda ne istediğinizi -veya en azından ne istemediğinizi- daha iyi biliyor olacaksınız.

 

17. Kitap okurken belki evinizdeki küçük bir odadasınız. Fakat zihninizdeki hayal diyarlarında belki kıtalar aşıyor olacaksınız. Belki de zamanı...Geçmişte veya gelecekte bilinmez uygarlıkları keşfedeceksiniz.

18. Kitap okumak sizi daha duyarlı bir birey hâline getirecektir.

19. Düzenli kitap okumak belki de normal şartlarda tanıma imkânı bulunamayacak farklı kültürleri öğrenme fırsatı verecektir.

20. Kitap okumak odaklanmanızı güçlendirecektir.

21. Eğitimini aldığınız ya da çalıştığınız belirli bir alanda düzenli okumak ise size uzmanlık kazandıracaktır.

22. Bu durum sizin daha çok para kazanmanızın da anahtarı olacaktır.

23. Kitap okumak size hayatınızı değiştirmek konusunda yardımcı olabilir.

24. Yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, düzenli olarak kitap okumak hafızayı güçlendiriyor.

25. Düzenli okuma alışkanlığı sizi öz-disiplini daha güçlü biri yapacaktır.

 

26. Yoğun ve yorucu bir günün ardından sevdiğiniz bir kitaptan bir pasaj ya da birkaç şiir okumak bile stresinizi azaltacaktır.

27-Kitap okumak insan zihninin gelişmesini sağlayarak zihnin tembelleşmesini engeller.
28-Kitap okuyan insan düşünceleri derinlemesine anlayabilen ve, olayları daha kapsamlı kavrayabilen insandır.                                                                                                                     29-Kitap okumak yaşamı ve insanları sevmeyi öğretir.
30-Daha hızlı düşünmeyi ve pratik zekanın gelişmesini sağlar.
31-Kitap okuyan kişilerin bilgi dağarcığı genişler.
32-Kitap okumanın faydaları arasında belki de en önemli yere sahip olan faktör konuşma ve ifade gücünün artmasıdır.
33-Kitap okuyan insanın genel kültürü artar, hayal gücü genişler.

34-Kitap okuyarak zihninizi süsleyebilirsiniz, çok yönlü düşünebilir empati yeteneğinizi geliştirebilir ve karar verme konusundaki yeteneğinizi artırabilirsiniz.

35-Okumak insanın kişisel gelişimini sağlayan önemli etkenlerden biridir. İnsanın düşünce yapısını hayal dünyasını geliştirir; sözcük dağarcığını arttırır insana bilgi ve birikim kazandırır.

36-Kitaplar sayesinde bazen uçan bir halıya biner bilmediğimiz diyarlara yolculuk ederiz; yeni arkadaşlıklar kurar bazen hüzünlerimizi bazen neşemizi bu yeni arkadaşlarla paylaşır hiç tanımadığımız evlere misafir oluruz. Tarihin sayfalarında koşar adım dolaşır; destanlara trajedilere tanıklık ederiz. Geçmişin elem verici olaylarını değiştirmeye gücümüz yetmese de geleceğimizi kitaplardan edindiğimiz tecrübelerle inşa ederiz.

37-Kitaplar sayesinde bazen uçan bir halıya biner bilmediğimiz diyarlara yolculuk ederiz; yeni arkadaşlıklar kurar bazen hüzünlerimizi bazen neşemizi bu yeni arkadaşlarla paylaşır hiç tanımadığımız evlere misafir oluruz. Tarihin sayfalarında koşar adım dolaşır; destanlara trajedilere tanıklık ederiz. Geçmişin elem verici olaylarını değiştirmeye gücümüz yetmese de geleceğimizi kitaplardan edindiğimiz tecrübelerle inşa ederiz.

38. Tüm bu saydıklarım gerçekleşmemiş olsa bile, kitap okumak başlı başına şahane bir iştir. Çünkü bizatihi kitapların kendisi şahanedir!

 

Hülasa;

Teknolojinin yaygınlaşması neticesinde vaktinin büyük bir bölümünü bilgisayar, televizyon gibi görsel kaynaklar ile geçiren insanların görsel hafızası hızla gelişirken düşünsel hafızası yerinde saymaktadır. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.