Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “2017 yılı Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş için (TEOG)ve Yükseköğretim yerleştirme (ÖSYS) sonuçlarına göre öğrencilerin Yerleştirmeye Esas puanları belli olmuştur. Öğrencilerimiz bu puanlarla Ortaöğretime ve Yükseköğretime Yerleştirileceklerdir.  TEOG Tercih ve Yerleştirme İşlemleri; Önceden olduğu gibi tercih yapmadan herhangi bir okula direk kayıt yapılmamaktadır. Bu nedenle bütün öğrencilerimiz belirtilen tarihlerde mutlaka okul tercihlerini yapmaları gerekmektedir” dedi.

GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

Müdür Bilican, genel başvuru şartlarına göre 2016–2017 öğretim yılında ortaokul 8´inci sınıfı başarıyla tamamlamış olması, başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşıyor olması ve YEP´e (Yerleştirmeye Esas Puan) sahip olması gerektiğini aktardı.

TERCİH İŞLEMLERİ

Tercih işlemlerinden de bahseden Bilican, “8´inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir. Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılan merkezî sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanarak özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacaktır. https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “tercih yapmak istiyorum” ve “özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. “özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım” butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacaktır. Ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir. Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir. Tercih işlemleri Bakanlığımızın http://www.meb.gov.tr,http://oges.meb.gov.tr.veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 14-24 Temmuz 2017 (saat 17:00´a kadar) tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1´deki “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu”na bağlı kalarak veli adına yapacaktır .(24 Temmuz 2017 saat 17:00´e kadar). Açıköğretim ortaokulu öğrencileri ile yurt dışından sınava giren öğrencilerden tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar, Ek-2´de yer alan Açıköğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formunu APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile gönderecektir (24 Temmuz 2017 saat 17:00´e kadar)” dedi.

ÖĞRENCİLERE DANIŞMANLIK

Müdür Bilican konuşmasını şöyle sürdürdü: “14-24 Temmuz 2017 tarihleri arasında tercih yapacak öğrencilere ve velilere yardımcı olmak için ilçemizde Yenice 19 Mayıs Ortaokulu, Alanyurt Ortaokulu, Abdulhamit Han Ortaokulu, TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, M.M. Samda Ortaokulu, Atatürk Ortaokulu, İstaş Kentaş Ortaokulu, Erdem Beyazıt Ortaokulu, Prof. Dr. Selçuk Yahşi Ortaokulu, Kocatepe Ortaokulu ve Rehberlik Araştırma Merkezi olmak üzere toplam 11 merkezde TEOG Danışma Merkezi oluşturularak rehber ve branş öğretmenleri görevlendirilmiştir. Tercihlerle ilgili bilgi edinmek isteyenler bu merkezlerimize müracaat edebileceklerdir. ÖSYS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri; 2017-ÖSYS tercih işlemleri, 18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM´nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59´da sona erecektir. ÖSYS tercih yapacak öğrencilere ve velilere yardımcı olmak amacıyla ilçemizde Alanyurt İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Hanide Selçuk Teşik Rehberlik Araştırma Merkezi, Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 4 merkezde ÖSYS Danışma Merkezi oluşturulmuştur.”

TAKVİM

Özel okulların kayıt işlemlerinin 30 Haziran-13 Temmuz 2017 arasında olacağını aktaran Bilican takvimi şöyle açıkladı: “21 Temmuz Spor Lisesi ve Tematik Mobilya Meslek Lisesinin kayıtlarının tamamlanması. 14-24 Temmuz 2017 Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması. 11 Ağustos 2017 yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi. 14-18 Ağustos 2017 nakil tercih başvurularının alınması. 21 Ağustos 2017 nakil sonuçlarının ilan edilmesi. 21-25 Ağustos 2017 ikinci kez boş kontenjanlara nakil tercih başvurularının alınması. 28 Ağustos 2017 nakil sonuçlarının ilan edilmesi. 28 Ağustos- 06 Eylül 2017 üçüncü kez boş kontenjanlara nakil tercih başvurularının alınması. 08 Eylül 2017     nakil sonuçlarının ilan edilmesi. 11-14 Eylül 2017 İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca İl/İlçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruların alınması. 15 Eylül 2017 İl/İlçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları  nakil yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesi. 18 Eylül 2017, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının başlaması.”

Editör: TE Bilişim