Okul’da düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Özel Devrim Kosova Fen Lisesi Müdürü Erol Baştürk “Sayın Milletvekilim, değerli avukatlarımız okulumuza hoş geldiniz. Böyle önemli bir günde davetimizi kabul ederek, bizleri onurlandırdığınız için Kosova Eğitim Kurumları adına sizlere teşekkür ediyorum. Hukukun ve adaletin tesisinde çok önemli görev ifa eden avukatlar, toplumsal barış ve adaletin teminatıdır. Avukatlar, hukuk devleti ilkesinin temel taşlarından olan yargı içindeki en önemli unsurlardan biridir. Temel insan haklarını savunma ve koruma, hukuksuzluklara karşı çıkma fonksiyonu ve görevi de bulunan avukatlarımız ileri demokratik toplumun en temel güvencelerindendir. Adaletin tesisinde bağımsızlığı bir teminat olan hakkı haklıyı savunurken, etkiye kapalı olmayı sadece ve sadece savunmayı ve savunanın savunmasına adalet içinde yılmadan sahip çıkan bir meslektir avukatlık. 5 Nisan Avukatlar günü vesilesiyle sizlerin şahsında tüm avukatlarımızın Avukatlar Gününü kutluyorum” dedi.

VİCDANIN VE TARAFSIZLIĞIN SEMBOLÜ

AK Parti Bursa Milletvekili Av. Vildan Yılmaz Gürel ise, “Kosova Eğitim Kurumları yöneticilerine böylesine özel bir günde nazik davetleri için çok teşekkür ederim. Sevgili öğrenciler, seçkin bir kurumda öğrenim görmektesiniz. Öğretmenlerinizin ve kurumunuzun kıymetini bilin. Hepiniz pırıl pırıl görünüyorsunuz. Kızım da aranızda. Bu özel gün vesilesiyle aranızda olmaktan çok mutluyum. Allah düşürmesin, başımızdan da eksik etmesin denilen iki kutsal meslekten biridir avukatlık. Avukatlar yasal düzenleme gereği, duruşmalara cübbe ile çıkmak zorundadır. Adalet sisteminin temel taşları olan yargıç, savcı ve avukatlar, duruşmalarda özel cübbeleriyle görev yapar. Bu siyah cübbe, öylesine sıradan bir kıyafet değil, vicdanın ve tarafsızlığın sembolüdür.  Avukatların cübbe giyme zorunluluğu ve cübbenin tek tip oluşu Avukatların kanunlar önündeki eşitliğinin bir sembolüdür. Yargı, kimseden emir almadığı, bağımsız olduğu için, kimsenin önünde iliklenmesin diye cübbenin düğmeleri yoktur. Cübbenin üzerinde üç renk bulunur. Yeşil kısmı hukuk davalarını, kırmızı kısmı ceza davalarını, yaka alanında bulunan sarı şeritler ise idareyi temsil etmektedir. Mesleğin ağırlığı, siyahın hiçbir rengi içermemesi tüm renkler siyahın içinde eridiği için ve adaletin renginin siyah olmasından dolayı cübbenin ana rengi siyahtır” diye konuştu.

Program Gürel ile avukat Mücahit Günay Ertopuz ve avukat Yunus Keser’in öğrenciler sorularını cevaplamasıyla son buldu. Çocuklarla keyifli anlar geçiren konuklara, öğrenciler çiçek takdim etti.

Editör: TE Bilişim