Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde gerçekleştirilen “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı” izlenime açıldı. Bilim Fuarı açılışını okul öğrencilerinden oluşan Yöresel Halk Dansları ekibinin gösterisiyle yapan Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi, sanat ve bilimin nasıl içselleştirilebileceğini herkese göstermiş ve bir tarafta resim sergisi diğer tarafta okul öğrencilerinin solo performanslarını sergiledikleri müzik standı ile bilim fuarlarına da farklı bir yaklaşım getirmiş oldu.

Açılış töreninde konuşan Okul Müdürü Ali Özdemir, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na katılan ziyaretçilere teşekkür ederken, teorik bilgilerin pratiğe döküldüğü zaman bir anlam kazandığını ve önem ifade ettiğini söyledi. Ali Özdemir, “Bu vesileyle okulumuza bir ilk yaşatan değerli öğretmenim Ayşe Orhan başta olmak üzere katkı sunan danışman öğretmenlerimizi ve birbirinden değerli projelere imza atan sevgili öğrencilerimizi yürekten kutluyorum” dedi.

ARAŞTIRMALARIMIZ İKİ AYLIK BİR DÖNEMİ KAPSADI

Projenin yürütücülüğünü yapan Biyoloji Öğretmeni Ayşe Orhan ise, “Bilim Fuarımız için çalışmalarımız Ekim ayında sınıflarımıza yaptığımız duyurularla, öğrencilerimizin merak ettiği konularda önerdiği fikirlerle araştırma süreçlerine ilk adımı atmamızla başladı. Belirlediğimiz konulardaki araştırmalarımız iki aylık bir dönemi kapsadı. Ardından uygulama aşamasında gözlem ve deneylerimizi yaparak projelerimizi derinleştirdik. Öğrencilerin kendini geliştirebilmeleri, bilimsel düşünmeleri, bilimi teknolojiye çevirebilmeleri noktasında proje tabanlı düşünme becerisini kazanabilmeleri hedefimizdi” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN İLGİNÇ PROJELER

Ayşe Orhan, “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarımızda; güneş sisteminin teleskop ve robotlarla gösterimi, giyilebilir teknolojiler, 3D yazıcılar, robot el, arduno ve mikrobit işlemci kartları, çizgi izleyen ve ışık izleyen robotlarla ilgili teknoloji projeleri, matematik algoritmaları içeren yeni problem çözümleri, antimikrobik ekmek yapımıyla ekmek israfının önlenmesi, su arıtım teknikleri ve kullanım alanları ile su tasarrufunun sağlanması, yosunlardan kağıt üretimi ile ağaçların korunması, QR kod kullanılarak yapılabilecek geri dönüşüm projeleri, biyogaz üretimi, topraksız tarım ve çeşitli gübrelerin bitkiler üzerindeki etkileri, doğal kireç sökücüler ve yangın söndürücüler, bruksizm hastalığını önlemek için diş macunu üretimi gibi araştırma projeleri, sesli kitaplık çalışmamızla da çeşitli kitapların okunmasıyla oluşturulan ses kayıtları ile görme engelliler için yeni bir dünyanın kapısını aralayan sosyal sorumluluk projeleri ayrıca sanatın algılarımızı nasıl etkilediğini görebileceğimiz geometri ve görsel sanatları birleştiren araştırma çalışmalarımızla birlikte 40 tane projemizi sergiledik” dedi.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan fuar gezilerek ilgiyle izlendi.

Editör: TE Bilişim