2014 yılında uygulamaya geçen Büyükşehir Yasasıyla birlikte kırsal mahallelerde de söz sahibi olan ve tarımı merkezine alarak bu alanlarda farklı çalışmalara imza atan İnegöl Belediyesi, 3 yıldır sürdürdüğü Çiftçi Eğitim Seminerlerine bu yıl farklı bir boyut kazandırdı. Şehrimizde tarımın paydaşları olan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odası işbirliğinde düzenlediği çiftçi eğitim seminerleri kapsamında bu yıl uzun süreli kurslar da yapıldı.

450 ÇİFTÇİ İÇİN TOPLU SERTİFİKA TÖRENİ

Kısa ve uzun süreli kurslarda toplam bin 254 çiftçi sertifika almaya hak kazanırken, uzun süreli olarak gerçekleştirilen seracılık, süt sığırcılığı, sürü yönetimi ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kurslarına katılan 450 çiftçi için toplu sertifika töreni yapıldı. Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, İlçe Müdürü İbrahim Ekren, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ve çiftçiler katıldı.

SERTİFİKALAR SİZLERİ BİR ADIM ÖNE GEÇİRİYOR

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bundan 3 yıl önce tarımın ortak paydaşları olarak başladığımız, özellikle kış aylarında yapmış olduğumuz çiftçi eğitimlerinin 3´üncü yılını bugün sertifika töreniyle sonlandıracağız. Bizlerde sizden gelen talepler doğrultusunda İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ve Belediyemizle gerekli çalışmaları gerçekleştirdik. Tabi sertifika deyip geçmemeli. Günümüzde sertifika çok önemli bir hale geldi. Bugün çiftçiler olarak nereye başvursanız, önümüze sertifika çıkıyor. Bu sertifikalar da sizleri öne geçirmiş oluyor. Biz de bu çalışmalar neticesinde sizleri sertifika sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkese sertifikalarının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

EĞİTİMLERE BU YIL FARKLILIK GETİRİLDİ

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise, Halk Eğitim Merkezi olarak ilçemizde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok yoğun bir eğitim dönemi olarak yaşadıklarını ifade ederek, “Genel Müdürlüğümüzün programlarında 3300 çeşit kurs var. Bu kurs çeşitlerinden biz İnegöl´de 250´sini anca gerçekleştiriyoruz. Toplamda da 1500 kursta 35 bin kişiye ulaşmış oluyoruz. Bu 250 kurs içerisinde önem verdiğimiz kurslardan biri de tarımsal kurslar. Önceki yıllarda yine İnegöl Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odamızın işbirliğinde bu eğitimleri seminerler şeklinde yapıyorduk. Bu yıl bu eğitimlere bir farklılık getirdik. Belirli sürelerde kurslar seçtik. Sürü yönetimi, sığır yetiştiriciliği gibi kurslar gerçekleştirdik. Bu kurslarda tabi belgeler de veriyoruz. Beraber yaptığımız bu kurslarda her yıl yaklaşık 10 köy belirliyoruz. Bu yıl 10 kırsal mahallemizde bölgelerin üretim alanlarına göre kurslar gerçekleştiriyoruz. Ben paydaşlarımızla birlikte bu kursların önümüzdeki yıllarda da devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

HEDEF TOPRAĞI SUYLA, ÇİFTÇİYİ BİLGİYLE BULUŞTURMAK

Törende konuşan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız´da, Tarım Bakanlığı olarak hedeflerinin çiftçiyi bilgiyle, toprağı suyla buluşturmak olduğuna vurgu yaptı. Toprağı doğru suyla, çiftçiyi de doğru bilgiyle buluşturmak gerektiğini de kaydeden Yıldız, “Bunun için de son yıllarda hükümetimiz tarafından, Bakanlığımız tarafından yapılan barajlar, göletlerle ve gerek damlama sulama, gerek cazibeli sulama, gerekse de basınçlı sulamayla ilgili verilen destekler yüzde 70´lere varmıştır. Ve böylece sulama imkanları arttırıldıkça bizim daha önce arpa, buğday, yulaf ektiğimiz alanlarda katma değeri daha fazla olan ürünler yetiştirmeye başladık. Bununla birlikte çiftçimizin de bir nebze de olsa alım gücü artmaya başladı. Alternatif ürünlere yönelmeye başladık. Daha önce çilek yetiştirilmeyen köylerimizde çilek üretimi başladı. Sulama imkanlarının artmasıyla ürün çeşidi arttı, birim alanlara daha fazla ürün elde edilir oldu. Diğer taraftan yapılan her işin bilinçli bir şekilde yapılması önemlidir. Bunun için de çiftçimizin mutlaka doğru bilgiyle buluşturulması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

İNEGÖL´ÜN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİ TARIM

Sertifika töreni öncesi kürsüye çıkan son isim ise Belediye Başkanı Alper Taban oldu. Taban, İnegöl´ün en önemli değerlerinden birinin tarım olduğunu dile getirerek; “Aslında İnegöl´ün bu noktada hala çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Sanayilerin kurulduğu yerlerde ister istemez tarım alanları, tarım faaliyetleri azalıyor. Sanayinin getirdiği olumsuz etkiyle. Ama çok şükür ki şehrimizde hala tarım yapabileceğimiz ciddi alanlar var. Ancak bununla ilgili öncelikle tarımın içerisinde yer alan aktörler olarak sizlerin heybenizi doldurmanız gerekiyor. Aynı şekilde yönetici ve idarecilerin bu doğrultuda sizleri yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Evet, geçmişte pek çok ürünler üretilmiş, elde edilmiş ama bugün birileri hala bizden çok daha iyi durumda tarım ve hayvancılık yapabiliyor. Biz niye daha iyisini yapmayalım. İdare bir şeyler yapmaya çalışıyor, hükümetimiz bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bunun en doğrusunu yine sizin öneri ve talepleriniz belirleyecek. Biz sadece burada sizlere eğitim destekleriyle doğru olanı aktarmaya çalıştık” dedi.

“FEDAKARLIK ETMEDEN HİÇBİR ŞEYİN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Biz iyi niyetle kırsaldaki kalkınmanın artmasını istiyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Taban, “Aynı şekilde kurumumuzda Kırsal Kalkınma Müdürlüğünü oluşturduk. Neden? Vatandaşımız burada kendine direk muhataplar bulabilsin. Tabi ki şehrimizde İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, konunun direk uzmanlık alanıyla ilgili kurumlar var ancak biz de elimizi taşın altına koymak istedik. Ne yapabiliriz bu konuyla ilgili dediğimizde, bizi bir adım daha ileriye götürecek adımları atalım. Fedakarlık etmeden hiçbir şeyin olması mümkün değil” şeklinde konuştu.

454 KURSİYERE SERTİFİKA

Başkan Taban, 454 kursiyere sertifika verileceğini de belirterek, “Bizlerde sizlerden gelen her türlü talebe açık olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum. Bir söz vardır; karanlığa küfretmek kolay. Ama gel sen oraya bir ışık yak ve aydınlat, bir faydamız olsun. Bu noktada hepinizin bizlere fikir vermesi, gereken konularda eleştirmesi ve beraberinde önerilerinin de olması bizlerin alacağı kararlar noktasında istikamet verecektir. Sizlerden gelecek talepler doğrultusunda daha verimli işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından gruplar halinde sahneye davet edilen 454 kursiyere sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. 

Editör: TE Bilişim