CHP İnegöl İlçe Başkan Yardımcısı Zemci Şahin, İnegöl’e 2 fuarın fazla olduğunu bir fuar ve birde mobilya festivalinin yapılması gerekli dedi. Şahin ayrıca sürekli gelen zamların fuarın tadını kaçırdığını söyledi.

CHP İnegöl İlçe Başkan Yardımcısı Zemci Şahin yaptığı açıklamada İnegöl’de 2 fuarın fazla olduğu ve üreticileri yorduğunu belirtti. Şahin fuarın teke düşürülerek mobilya festivali adı altında bir festival ile şehre farklı bir havanın katılabileceğini belirtti.

ÜRETİCİLER FİYAT TAKİP ETMEKTEN YORULDU

“Tüm katılımcı firmalarımıza ve tüm İnegöl esnafına bol kazançlar getirmesini temenni eder, başarılar dilerim.  Çevremizde edindiğim görüşmeler de yaptığımız bire bir sohbetlerde mobilya fuarının, çok sönük geçtiği zamların önünün alınmamasından dolayı günlük fiyatların değiştiği, fiyatlara yetişmediklerinin altını çizdiler. Bu karmaşa içerisinde; Tekelciler adeta karaborsa sistemi oluşturuyor. 1980’lerde olduğu gibi günlük, saatlik fiyatlar karşısında vatandaş çok mağdur olmuştur. İş insanları borsa takip eder gibi Sunta, MDF, Cam, Ayna mobilya ekipmanlarının fiyatlarını takip etmekten gına gelmiştir.”

İÇ PİYASA ÜRETİCİYE YETMİYOR

“Her gün fiyatlar artıyor, akaryakıt artıyor ama nihai tüketicinin alım gücü her geçen gün Lodos yemiş kar gibi erimekte. Buna karşı ihracatta ciddi talepler var ancak kimi ülkelerle yok yere aramızın açık olması nedeniyle ihracat yapmaktan zorlanıyoruz. Özellikle Sudi Arabistan ve Azerbaycan Kuzey Irak gibi pazarların büyük kısmını başka ülkelere kaptırdık. İhracata söz sahibi olabilmek için daha ucuz ham maddeye ulaşabilmemiz gerekiyor. Çin ile rekabet etme şansına sahip değiliz, bu halde neredeyse Avrupa ile yakın bir maliyet girdilerine sahibiz. Enerji ve ham madde artışlarından dolayı Avrupa’ya bile fiyatlarımız yüksek geliyor. İhracat azaldığında İnegöl mobilyacıların adeta kalbi duruyor, tek başına iç piyasa İnegöl mobilyacılarının dişinin kovuğunu bile doldurmuyor.”

HAMZABEY OSB’DE ŞEFFAF OLUNMALI

“Hamzabey’de yapılması planlanan 2. Organize sanayisinin bir rant projesine dönüşmemesi için daha şeffaf kurallarının belli olduğu üretici firmalar düşünülerek hareket edilmesi gerekir. İnegöl’de yerleşik belli kriterlerin konulduğu bir proje olarak devam etmesi gerektiğinin ayrıca altını çizmek isterim. Parası olanın değil istihdam yaratana, üretim yapana, bu imkânların sunulması gerekir. Ayrıca yapılacak olan fabrikaların da derme çatma değil belli kriterlere sahip olarak imal edilmesi gerekiyor.”

2 FUAR DEMODE OLDU

“Tüm buna karşın İnegöl’de yılda 2 kez fuar düzenlenmesi; tabiri yerinde ise demode olmuştur. MODEF’in düzenlediği Yurtiçi ve Expo fuarı 2 ayrı fuar katılımcılara ağır gelmektedir. Fuar alanında, büyük 3 tane mobilya AVM’nin olduğu yerde atılan taşlar ürküttüğü kurbağaya değmiyor. Yapılan masrafların karşılığını pek alamadıklarını düşünüyorum. “

MOBİLYA FESTİVALİ YAPILMALI

“İnegöl fuarları yılda bir kereye düşürülebilir. 2. fuar yerine İnegöl mobilya festivali şeklinde hem İnegöl’ün mobilyasının tanıtımını yapılması hem de kültür sanatın gelişimi için, dünyaca ünlü sanatçılarla İnegöl’ü dünyaya tanıtmak dünyaya hitap eden bir marka şehir olduğunu pekiştirmek olmalıdır. “

Editör: TE Bilişim