ÇİFTÇİYE İKİNCİ DARBE!

-Kiraz´ın ardından Armut´a umut bağlayan çiftçi de ağır kış şartları ve aşırı yağışlardan darbe aldı. Oluşan lekeler yüzünden üretici armudu satamamaktan yakınıyor.

İnegöl´de toplama sezonu başlayan Armut, kışın ağır geçmesi ve ardından gelen aşırı yağışlar nedeniyle oluşan lekeler yüzünden alıcı bulamıyor. Piyasanın belirsiz olduğunu ifade eden üreticiler, kirazın ardından armudunda dalda kalmasından korkuyor.

İKİ YILDIR ARMUTTA ZARAR EDİYORUZ

İnegöl´ün meyve üretim merkezlerinden Edebey Mahallesinde Muhtar Rasul Kayman ile birlikte armut bahçelerinden inceleme yapan Edebey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fahrettin Erdoğan, armut sezonunun başladığını belirterek, “Kışın ağır geçmesi yüzünden armutta leke var. Bu yüzden piyasa biraz düşük, alıcı bulmuyor. Yağışların çok olmasından dolayı da çil oldu. Bu nedenle biraz kalite kaybı da oldu. Alıcılar ve tüccarlar bu yüzden kaçıyor. Piyasada fiyatlar düşük, 1 lira ile 1,30-1,40 lira arası geziyor. Kirazda da sıkıntı yaşamıştık. Bu sene üretici olarak epey sıkıntıdayız. Alıcı çıkmazsa armutları soğuk hava deposuna koyup bekleteceğiz. Süreç ne gösterirse sonrasına bakacağız. Edebey´de yaklaşık 2 bin ton armut üretiliyor. Geçen sene de sezon baştan iyiydi. Baştan 2 lira civarında satıldı. Sonradan arz talep dengesi değişince fiyatta düştü. Geçen sene bu yüzden tüccar zarar etti. Bu yılda biraz bu nedenden dolayı tüccar girmek istemiyor. Armut üretici olarak iki yıldır zarar ediyoruz” dedi.

ÜRÜNÜMÜZÜ SATMAK İSTİYORUZ

Kirazdan sonra ikinci darbeyi de yediklerini ifade eden Dipsizgöl Mahallesi Muhtarı Selami Şen´de, mahallelerinde yıllık 500 ton civarında armut üretimi yapıldığını belirtti. Ürünün toplanmaya başlamasına rağmen bir türlü piyasanın oluşmadığını belirten Selami Şen, “Armutla alakalı iyi gelişmeler yok. Piyasa bir türlü oluşamıyor, sıkıntı var. Tüccar alaka göstermiyor. Kirazdan sonra ikinci darbeyi de yedik. Aşırı yağışında ardından ürün tarlada kaldı ve piyasa oluşmadı. Aynı şekilde armutta şuan risk altında. Alıcı bulamıyoruz, alıcı sıkıntısı çekiyoruz. Yağışın ardından çil, kara leke dediğimiz durum var. Piyasalarla alakalı belirsizlik olmasından dolayı da tüccar ilgi göstermiyor. Fiyat anlamında da şuan tam bir şey söylenemiyor. 1,5-2 lira arasında fiyatlar geziyor ama net değil. Kirazda yaşadığımız durumla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Ürünümüzü satmak istiyoruz. Köyümüzde yaklaşık 500 ton armut üretiliyor ama şuana kadar satış yok” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim