Sünger zammı başta olmak üzere ham madde tedarikinde yaşanan sorunlarla birlikte pandemiye bağlı olarak birçok sektörde yaşanan sorunların çözümü için bir araya gelen MÜSİAD, MOSDER ve Mobilyacılar Odası yetkilileri, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı Ankara’da ziyaret etti. Sektör sorunlarının masaya yatırıldığı görüşme doğrultusunda Bakan Pekcan’a detaylı bir rapor da sunuldu. 


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ziyaretine, AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, MÜSİAD İnegöl Başkanı Mehmet Döngel ile İnegöl Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Özcan Ayhan katıldı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Özellikle Şubat ayından beri süngerde yaşanan sorunlar, ardından cam ve ayna tedarik sorunu, buna ek olarak alüminyum, suntalem gibi hammadde ürünlerinin tedariki sorunları ile Rusya ile ticaretin geliştirilmesi karşılıklı ticari anlaşmaların yapılması üzerine birçok konuda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sunumlar yaptık. MOSDER olarak sünger, cam ve ayna gibi ürünlerin tedariki anlamında üyelerimizin yoğun şikayetlerini dile getirdik” dedi.  
Açıklamalarına devam eden Başkan Balcı, “Ziyaretimizde, söz konusu tüm sorunlarımızı daha detaylı ve yüz yüze sayın bakanımıza iletme fırsatı bulduk: "Mobilya sektöründe ciddi manada sünger krizi yaşanıyor, üreticinin sünger temininde yaşadığı sıkıntının, tüketiciye de artış olarak yansımasına neden oluyor. Sünger krizinin döşemecileri derinden etkilediğini görmemek mümkün değil. Bu durumun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor. Eğer bu şekilde devam ederse üretim yapamaz hale geleceğiz.” şeklinde durumu ifade ettik. 
Toplantı kapsamında cam tedarikinde yaşanan sıkıntılar da dile getirildi. Ürünlerinde cam ve ayna kullanan mobilyacılar bu ürünü bulmakta oldukça zorlanmaktadır. Bu sektörde Ülkemizin en büyük cam üreticisi olan firmanın aşırı yoğun istek olması nedeni ile talebi karşılayamaz duruma gelmesi ihracat yapan üyelerimize bir başka sıkıntı olarak geri dönmüş oluyor. Özellikle cam ve ayna sektörüne yönelik devletimizin ithalatta koyduğu kota nedeni ile Yurt içinde cam ve ayna konusu tekele düşmüş duruma geliyor. Hal böyle olunca da üretici üyelerimiz esnafımızın süngerden sonra cam ve ayna konusunda çok büyük sorunlar yaşamasına ve büyük zararlar etmesine yol açıyor denildi.
Yapılan açıklamada ayrıca; gerek MÜSİAD, gerek Mobilyacılar Odası Başkanları da benzer konularda sorunlarını bakana ilettiler. İlgili genel müdürlerine tüm şikayetleri tek tek not aldıran Ticaret Bakanı ise, sünger konusunda hammadde tedarik ettiğimiz ülkelerle ticari anlamda görüşmeler yapılacağını, ürün tedariki noktasında ellerinden ne gelirse yapacaklarını söyledi. Ayrıca cam ayna konusunda Şişecam ile yakın temas halinde olduklarını, sorunun birkaç gün içerisinde çözüleceğini gerekirse ihtiyacın karşılanması adına dışardan ürün getirip tedarikçi ile sorunun çözüme kavuşturulacağını kaydetti. Görüşmede ülkemizin en önemli cam üreticisi olan firmanın Bulgaristan’daki tesisinden hammadde tedarikinin sağlanmakta olduğunu ve kısa sürede sonuçlanacağı bilgisini alındı. 


MOBİLYACILARIN FUAR ALANI SORUNU DA MASAYA YATIRILDI
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, toplantıya katılan yetkililere, tedarik anlamındaki diğer ürünlerle alakalı özellikle büyük firmalarla görüşmelerin süreceğini üretimin durmaması adına ne gerekirse yapılacağını söyledi. İstanbul’daki fuar alanı ile alakalı da Atatürk Havaalanı’nın fuar merkezi olacağını söyledi ancak, pandemiden dolayı buraya hastane yapıldığı için şimdilik bu konunun bir süreliğine ertelendiğini de ilave etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız bu konuyla alakalı yakından ilgileniyor diye ifade etti.
MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Üyelerimizin sorunlarını birinci ağızdan dile getirmiştir. Bu görüşmeye vesile olan Ak Parti Bursa Milletvekili Sayın Vildan Yılmaz Hanımefendi'ye teşekkür ederiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim