İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, inşaat malzeme fiyatlarındaki artışla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Konu hakkında açıklama yapan Başkan Yusuf Şehitoğlu, “Bu yıl pandemi sürecinin başlangıcından itibaren oldukça farklı senaryoları yaşamaya başladık. Uluslararası emtia fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşler, talepteki daralma ve ekonomik belirsizlikler tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Pandemi sürecinde yaşanan toparlanma ve Çin’in üretim artışı emtia fiyatlarında ciddi artışlara neden olmaktadır. Demir cevheri ve hurdada yaşanan uluslararası fiyat yükselişleri direkt olarak inşaat sektörüne yansımaktadır. Diğer taraftan ülkemizde Dolar ve Euro tarafındaki ani yükselişler pandemi süreciyle birlikte ÜFE tarafında girdi maliyetlerini yukarıya taşımaktadır. Dolar ve Euro’da yukarı doğru seyir petrol, enerji ve girdi maliyetlerine de direk yansımaktadır. İthal girdinin bir diğer tabirler ara malının ülke üretim ekonomimizde yüksek oranda olması sebebiyle de fiyat geçişlerini hızlı yaşamış bulunuyoruz” dedi.

ÜRÜN KITLIĞI!

Şehitoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Fiyat geçişleriyle birlikte ekonomilerdeki toparlanma sürecinde ihracat artışları yaşanmaktadır. Kapasitelerin düşük olması, dolasıyla üretim miktarları düşük kalmakta, TL’nin Dolar ve Euro bazında oldukça düşük kalması sebebiyle de cazip ülke konumuna gelmekteyiz. Maalesef bu süreçte tedarikçiler de yurtiçine mal satmak yerine ihracata verme eğilimi artmaktadır. Demir ve çimentoda yurtdışı satışların cazibesi ve Dolar bazında fiyat yüksekliği ürün kıtlığı yaşatmayla birlikte fiyatları da şirketlerin yukarıya çekmesine neden olmuştur. Bu fiyat geçişleri pandemi sonrasında yeni hareketlenen inşaat sektörünü oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu noktada üretim kapasitelerinin arttırılarak, ihracat ve iç piyasa dengesinin korunması gerekmektedir.”

MALİYET ARTIŞI FİYATLARA YANSIYACAK

“Hammadde ve işçiliklerde yaşanılan artışlar inşaat maliyetlerinin artışı, dolayısıyla fiyatlara mecburen yansımak durumunda kalacaktır. Faizlerde yapılan destekler sebebiyle ülke genelinde konut stoku azalmış olması sebebiyle yeni başlayacak fiyatlarda maliyet güncellemesi yaşanması kaçınılmazdır. Artan girdi maliyetleri şirketlerin kendini güncelleme zorunluluğunu getirmektedir. Başlayan projeler yarım kalamayacağı için devam etmek durumundadır. Ancak daha önce söylediğim gibi finansman ve tedarik maliyetlerinin artışı tüketici tarafına da etkide bulunacaktır.”

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

“Yetkililerden beklentimizi sıralarsak; ilk olarak kapasite kullanımlarının tespit edilmesi, denetlenmesi ve üretim dengesinin kurulması gerekmektedir. İthal ikamesi yaratılamayan ürünlerde devletimizin üreticiyi vergi yüklerini hafifleterek rahatlatması ve dolayısıyla üretim tarafındaki fiyat artışlarının hızının kesilmesi gerekmektedir. Satış tarafında sektörümüz büyük ölçüde faizlerin hareketlerine duyarlı hareket etmektedir. Yüzde 1’lik bir faiz artışı satışlardaki penetrasyonu yüzde 5 oranında azaltmaktadır. Dolayısıyla faiz tarafında gerekli önlemler alınmalıdır.”

İNŞAAT SEKTÖRÜ TEŞVİKLERDEN YARARLANMALI

“Ülke olarak üretici tarafında enflasyonu daha yüksek düzeyde yaşıyoruz. Yani üretim tarafındaki fiyat artışları aynı oranda tüketiciye yansımamaktadır. Dolayısıyla üretim, yatırım ve finansman dengesi tarafında destekler getirilmelidir. İnşaat sektörünün de bir imalat sanayi olduğu unutulmayarak sanayi kollarının teşviklerinden yararlandırılması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim