Yetiştiricilerden, herhangi bir şüpheli durumda ALO 156 ücretsiz hattan Jandarma ekiplerine bilgi verilmesi istendi.

BROŞÜR VE AFİŞLE UYARI

Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından bastırılan 3 bin 600 adet “Hayvan Hırsızlığı ile Mücadele” broşürü, İnegöl Merkez Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Müslüm Koçak ve Jandarma Asayiş Tim Komutanı Başçavuş Fikret Savran tarafından, İnegöl’e bağlı Cerrah mahallesinde, kahvehane, ahır ve çiftlikler tek tek gezilerek hayvan yetiştiricilerine dağıtıldı. Bastırılan bin 200 adet “Hayvan Hırsızlıklarına Dikkat” başlıklı, ne yapılması ve yapılmaması gerektiğinin belirtildiği afişler ise, çeşitli yerlere yapıştırıldı.

HIRSIZLIK İÇİN GELEN GRUPLAR VAR

Cerrah mahallesindeki vatandaşlara hayvan hırsızlığının önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemler ve sahte para ile ilgili bilgiler veren Jandarma Asayiş Tim Komutanı Başçavuş Fikret Savran, “Hepinizin evinde azda olsa, kendi imkanlarınızı karşılayacak miktarda da olsa hayvanlarınız var. Kurban Bayramı sebebiyle kurbanlar kıymetlendi, hayvan pazarı hareketlendi. Bu konuda hırsızlık çabası içerisine girenlerin faaliyetleri de hareketlendi. Hırsızlık yapmak amacıyla bölgeye gelmiş küçük gruplar olduğunu, fırsat kolladıklarını duyuyoruz. Devriyelerimizle bir şekilde bunları yakalamak için çalışıyoruz ama zaman zaman bir adım önümüze geçtikleri de oluyor. Hayvan fiyatları, et fiyatları yüksek. Çaldıkları hayvanları da biran önce elden çıkarma kolaylığına da sahip bu insanlar. Önce hayvanı satacağı yeri hazırlıyor. Hayvanı çalıyor, kapalı bir kasa içerisinde satacağı yere varmadan kesiyor, parçalıyor ve götürüp teslim ediyor” dedi.

HERKESE GÜVENMEYİN

Bu konularda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Savran, “İl Jandarma Komutanlığımız broşürler, afişler hazırladı. Çok basit, maliyeti düşük tedbirler alarak hayvanlarınızın çalınmasının önüne geçebilirsiniz. Bizim bölgemizde meyvecilik var. Vatandaş meyvecilik üzerinden geçiniyor. Adam geliyor az miktarda meyve alıyor, parasını peşin veriyor. Biz de diyoruz ki ‘bu adam sağlam bir esnaf, güvenilir.’ Adam bir dahaki sefere geliyor, ‘ben kurban işi yapacağım, kurban yükleyeceğim’ diyor. ‘Tanımıyor musun beni, hep peşin alıyorum. Hayvanların parasını bir daha ki seferde geldiğimde vereceğim’ diyor. Sende bir önceki seferde az miktarda mal aldı, parasını peşin verdi ya güveniyorsun, sağlam diyoruz. Malı veriyoruz. Belki bir de yalan yanlış senette veriyor. Bir gidiyor sonra geldiği de yok, hayvanlardan haberde yok” şeklinde konuştu.

KÖPEĞİNİZE GÜVENMEYİN, ŞÜPHELENDİKLERİNİZİ ‘ALO 156’YA BİLDİRİN

Hayvan yetiştiricilerinden, hayvanları çaldırmamak için basit tedbirler istediklerini ifade eden Başçavuş Fikret Savran, “Evinizin, ahırınızın etrafına aydınlatma yapın. Düşük maliyetlerle alarm sistemleri var. Kapı açmaya, harekete duyarlı alarm sistemleri var. Köpek besleyin ama köpeğe güvenmeyin. Benim iki tane köpeğim var, adamı yer demeyin yemez. Senin köpeğin önüne tavuk etine enjekte ettiği uyutucu ilacı atar, 5 dakika bekler, köpek uyur, sende köpeğine güvendiğin için uyursun, adam hayvanları yükler gider. Köpeğinize güvenmeyin. İzmir’de görev yaptım. Orada hırsızların uyguladıkları taktik bu şekildeydi. Köpeğin olsun ama köpeğini dışarıdan et atılamayacak bir kefesin içerisine koyabilirsin. Köpek havlayarak seni uyandırır. Bunun yanı sıra ahırınıza yakın yerlerde çalı çırpı varsa, bunları temizleyin. Mümkünse bir bekçi koyun veya geç saatlere kadar uyanık kalın. Şüphelendiğiniz bir durum varsa da, mutlaka 156’yı ayarak jandarmaya bilgi verin” diye konuştu.

SAHTE PARA UYARISI

Sahte para konusunda da uyarılarda bulunan Başçavuş Fikret Savran, “Mümkünse peşin satın. Peşin alışlarınızda da sahte para olayına düşmeyin. Güvendiğiniz, daha önce alışverişiniz olan insanlara satın. Uzak yerlere veresiye hayvan satmayın” diye konuştu.

İnegöl Merkez Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Müslüm Koçak ve Jandarma Asayiş Tim Komutanı Başçavuş Fikret Savran, bilgilendirmenin ardından bastırılan broşürleri vatandaşlara dağıtırken, afişler ise çeşitli yerlere asıldı.

 

Editör: TE Bilişim