Sanayi şehri İnegöl’de yaşanan işçi bulamama sorunu pandeminin ardından sanayi de artan üretimle had safhaya ulaştı. İnegöl’de 2 bine yakın işletme gerek ara eleman, gerekse de kalifiye eleman ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Onlarca mobilya firması, çareyi çevre il ve ilçelerde aramaya başladı. Daha önce Bursa’ya işçi yollayan İnegöl, bu kez işçi transferine başladı. Hammadde tedarik sorunuyla da boğuşan İnegöllü mobilya firmaları, son yıllarda en büyük sıkıntıyı ise kalifiye ve ara eleman noktasında yaşıyor. Suriyeli vatandaşların sanayide istihdam edilmesiyle kısmen fazla hissedilmeyen bu sorun, üretimlerin artması nedeniyle yeniden baş gösterdi.

İşçi ihtiyacının her zamankinden fazla hissedildiği ilçe-de zor durumda kalmamak için tüm kozlarını oynayan firmalar, önceliği mevcut personelini kaybetmemeye verdi. Özellikle koltuk üretiminde parça başı uygulaması büyük işletmelere de sıçradı.  Mobilyada yaşanan hareketlilik ve yüksek maaş uygulamaları nedeniyle daha önce fabrikalarda çalışan işçiler, rotayı sanayiye kırmaya başladı. Bu kez de devreye büyük işletmeler girdi. Sosyal hakları güçlendiren OSB’deki fabrikalar, baş döndürücü teklifler sunmaya başladı. Sosyal hakları arttıran fabrikalar, 4 maaşa varan ikramiye kozlarını ortaya koydular.

Bu gelişmeler İnegöl’de büyük bir krize neden olmaya başladı. Firmalar arası yaşanan ücret artırımı yarışı maliyetlerin şişmesine ve üretimdeki ürünlerin satışında rekabet sorunlarının da çıkmasına sebep oldu.

İŞÇİ TRANSFERİ BAŞLADI

İşçi bulmakta zorlanan işletmeler, bu kez rotayı çevre il ve ilçelere kırdı. Daha fazla insan getirmek için kolları sıvayan işletmeler, gerek gazeteler gerekse de sosyal medya sayfalarından duyuruya çıktı.

Editör: TE Bilişim