İTSO toplantı salonunda düzenlenen programa İTSO yönetim kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ ve yönetim kurulu üyeleri ile oda üyeleri katıldı.

1 MİLYON TL’YE VARAN DESTEK OLANAĞI

Programın açış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Üyelerimizin KOSGEB desteklerinden daha fazla faydalanabilmesi için 4 Mart 2011 tarihinde KOSGEB Başkanlığı ile imzalanan bir protokol ile odamızda KOSGEB temsilciliği kuruldu. Odamız KOSGEB Temsilciliği üyelerimizin Bursa’ya gitmeden destek başvuruları yapabileceği, tüm destekler hakkında bilgi alabileceği bir merkez olarak üyelerimize ve İnegöllü firmalara hizmet vermektedir. KOSGEB’in desteklerini üyelerimize tanıtmak ve destek başvurularında yardımcı olmanın yanı sıra odamız her yıl en az üç Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenleyerek KOSGEB’in desteği ile yeni işletmeler kurulmasını sağlamaktadır. Ayrıca üyelerimizin girişimcilik desteği ve genel destek programı haricinde KOSGEB’in belirli tarih aralıklarında başvuruya açtığı KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı gibi programlardan faydalanabilmeleri için bilgilendirme seminerleri ve toplantılar düzenlemekteyiz. 20 Nisan’da başvuruya açılan ve son başvuru tarihi 22 Haziran olan KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında Bursa ilinde tekstil, mobilya, makine, gıda ve otomotiv sektörleri ile orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretimi yapan ve yazılım üzerine faaliyet gösteren firmalar bu desteğe başvurabilecekler. Söz konusu destek programı, belirlenen bu hedef sektörler için yüzde 60 destek oranı ile 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek olmak üzere toplamda 1 milyon TL’ye varan bir destek olanağı sağlamaktadır. Programla ilgili başvuru şartlarını ve nasıl proje başvurusu yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri KOSGEB Bursa Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Şakir Can bizimle paylaşacak” şeklinde konuştu.

949 MİLYON TL DESTEK ÖDENDİ

KOBİ Gelişim Destek Programı hakkında bilgi veren KOSGEB Bursa Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Şakir Can, “KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek. KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşudur. KOSGEB’in hedef kitlesini; 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler oluşturmaktadır. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı 1 milyon 378 bin 527 KOBİ var. Yıllık desteklenen işletme sayısı ise 54 bin 840. Yıllık destek ödeme tutarı ise 949 milyon TL’dir. KOBİ Gelişim Destek Programının amacı, ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesidir” dedi.

UYGULAMA ŞEKLİ; PROJE ESASLI

Şakir Can, “KOSGEB kurumsal internet sayfasında ilan edilen Proje Teklif Çağrılarına uygun konularda sunulan projeler desteklenir. Başvuru koşulları ve tarihleri proje teklif çağrısında belirtilir. Başvurular kurullar tarafından değerlendirilir ve çağrı bütçesi dahilinde en yüksek puanlı proje başvuruları desteklenir. KOSGEB açısından proje esaslı desteğin yararı; ihtiyaçlarını ve hedeflerini tanımlayabilen, hedeflere ulaşmayı sağlayacak faaliyetleri planlayabilen KOBİ’ler desteklenir. Projesini gerçekçi finansman ve insan kaynağı öngörüleriyle destekleyebilen KOBİ’lere, işletme altyapısında kayda değer etki oluşturacak hacimde destek verilir. KOBİ açısından proje hazırlamanın yararı; müşteri talebindeki / teknolojideki değişimin, iş süreçlerini rutin olmaktan çıkarması ve artık her iş sürecinin birbirinden farklı olarak proje esaslı yürütülme zorunluluğu, kaynak kullanımında verimlilik sağlanması ve planlanan hedeflere makul sürede ulaşma. İşletmenin belirlenmiş bir sorunu veya ihtiyacını gidermek üzere, birden fazla etkinlik veya faaliyetlerin bir araya gelmesiyle, bazı çıktıların elde edilmesi ve bu çıktıları aracılığıyla proje amacına ulaşılmasını sağlamalıdır. Proje, proje teklif çağrısında belirtilen konularla uyumlu olmalıdır. Proje kurgusuna, çağrı konusuyla uyumlu işletme hedeflerinin belirlenmesiyle başlanmalıdır. Gider ihtiyaçlarından yola çıkılarak doğru bir mantıksal çerçeve oluşturulamaz. Yalnızca bir mal veya hizmetin teminine yönelik bir faaliyet proje olarak sunulmamalıdır. Odağı belirli, spesifik faaliyetlerden oluşan iş planı yapılmalıdır. Bir proje ile işletmenin tüm sorun ve ihtiyaçlarının çözülmesi hedeflenmemelidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim