MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, sektör olarak Kasım fiyatlarının 2020’den bugüne yüzde 50 ila yüzde 100 oranında arttığını belirterek, “Mobilya sektöründe ahşaptan metale, camdan tekstile kadar birçok kalemde minimum yüzde 30 indirim yapılması gerekiyor.” dedi.

Mobilya sektörünün çatı kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, hammadde fiyatlarının 2020’den bugüne yüzde 50 ila yüzde 100 oranında arttığını söyledi. Sektörün kullandığı ahşap, metal, cam, sünger ve tekstil gibi birçok ara üründe ciddi fiyat artışlarının yaşandığını belirten Güleç, “Sektörümüz, 2020’den günümüze kadarki dönemde hammaddede yaklaşık yüzde 50’lik fiyat artışı gördü. Bazı kalemlerde yüzde 100 aşkın zamlarla karşılaştık. Dolayısıyla tedarikçilerimizden hammadde ve tedarik zincirindeki tüm ürünlerde en az yüzde 30 civarında indirim bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mobilya sektöründe, hammadde ve üretimde kullanılan birçok ara malın döviz üzerinden hesaplandığını söyleyen Güleç, “Tedarikçilerimiz dövizde yaşanan artışlarla birlikte fiyatlarda yukarı yönlü güncellemeyi son derece hızlı bir şekilde uyguluyor. Artan fiyatlarla birlikte üretim ve tasarımda yakaladığımız ivmeyi sürdürememekten çekiniyoruz. Ancak şunu çok iyi biliyoruz; sektörümüz, dünya pazarından istediğimiz payı almak için var gücüyle çalışıyor. Bu noktada Ar-Ge destekli tasarıma önem vererek katma değerli ürünler üretebilmesi için hammaddeye ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

TÜM SEKTÖRLER ETKİLENDİ

Sektör olarak bugün cam, tekstil, kimya, metal gibi birçok sektörle bütünleşik bir yapıda olduklarını ve her sektörün üretimine katma değer sağladıklarını kaydeden Güleç, “Yaşanan artışların geri çekilmemesiyle yeni ürün ve tasarıma uzak duran üreticimizle sadece sektörümüzde değil tüm saydığımız sektörler de olumsuz yönde etkileniyor. Tüm sektör temsilcilerimizin bu dengeyi gözeterek hem kendi sektörleri hem de ülkemiz için fiyatlardaki artışı, geri çekmesi gerektiğini düşünüyorum. Tedarikçisine, üreticisinden kullanıcısına kadar herkes bu dönemde üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum.” dedi.

Editör: TE Bilişim