Dövizdeki dalgalanma, faizlerde ki yükselişle beraber ekonomideki daralma emlak sektörünü vurdu.

KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE OLUŞAN FİYATLARDAKİ MÜLKLER SATILMIYOR

İnegöl’de emlak sektörü ile alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Melih Uçaravcı, “İnegöl’de son zamanlarda yaşanan ekonomik durağanlıktan ve kredi oranlarında ki yükselişten dolayı satış sürecinde belirgin bir şekilde düşüş görülmekte. İnegöl, yıllardır şehir dışından gelen yatırımcılar ve şehir halkına ekonomik anlamda mülk ticaretlerinden ciddi karlar elde ettiler. Yıllardır halkımız yaptığı gerek ev alımları, gerek mülk yatırımları ciddi bir ekonomik kazanç sağlamıştı. Fakat bu dönemde bir durağanlık yaşamaktayız. Piyasada fiyatları gerçek değerinde olan mülkler hızlı bir şekilde satılırken, kulaktan dolma bilgilerle oluşan fiyatlardaki mülkler satılmıyor” dedi.

PİYASALARDA FİYATLAR…

Uçaravcı, “Piyasalarda fiyatlar geçen yıllara göre birbirine yakın seviye de izlemekte. Bunun başlıca nedenleri; geçen yıl yatırım yapmış bir müşterimiz yaptığı değerin altına satmak istemiyor ya da 3 yıl önce dolar şu kadarken almıştım, bu gün zarar ederim diyor. Böyle olunca da piyasalarda kısa vadeli faiz gelirlerinin insanlara daha cazip gelmesinden dolayı satışlarda yavaşlama oluyor. Ki bizler her zaman helal yoldan kazanmaları için faizden uzak kalmalarını belirtiyoruz.”

MÜLKÜNÜZE FİYAT KOYARKEN DİKKAT ETMELİSİNİZ

“Piyasa da kendini emlakçı diye adlandıran, aslında meslekleri bu olmayan kişilere dikkat edilmeli. Bu kişiler mülklerin fiyatlarını bilmedikleri için gereksiz şekilde yüksek fiyatlar söylüyorlar. Size şöyle bir örnek vermek istiyorum; bakkal “Bir hafta önce o sokakta şu komşumuz şu paraya daire sattı diyor.” Fakat o sokaktaki dairenin cephesi, malzeme kalitesi, kaç yaşında, kaç metre bunları bilmiyor. Vatandaşa da yanlış fiyatlar belirttikleri için mülkün satış kabiliyetini azaltıyorlar. Çoğu ekspertiz, emlakçıları arayıp değerleme yaparken fikir alışverişi yapıyorlar. Bizler daireye değerleme yapmaya gittiğimizde “geçen evimi boyayan boyacı 250 bin TL yapar diyor.” 200 bin TL yapmayacak daireye sonra o fiyattan satışa çıkıp satılmayınca piyasalar kötüymüş gibi hissediyoruz. Cem Karaca’nın bir şarkısında şöyle derdi “Kahve köşesinde üç beş tane Başbakan oturmuş” sözünü bizler “kahve köşesinde üç beş tane çantacı oturuvermiş” diye söylüyoruz. Kaçak çalışan, ofisi olmayan, ayaktan bu mesleği yapan kişilere lütfen inanmayın.”

ŞUAN TAM YATIRIM ZAMANI

“Piyasaların gidişine göre dolar stabil duruma geçiyor. Böyle giderse birkaç aya da faiz rakamları aşağı düşecek. Böyle olunca parasını faizde değerlendirenler, emlak piyasasına hızlı bir dönüş yapacaklar. Haliyle piyasa da para artınca mülklerin değerleri hızlı bir şekilde artmaya başlayacak. Bu gün yapacağınız yatırım, sizlere kısa vadede çok iyi karlar elde ettirecektir. Yani kısacası İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim kurulu adına şuan emlak yatırımı yapmanın tam zamanı diye belirtmek istiyorum.”

Editör: TE Bilişim